Projecte d'emergència a Lesbos per protegir les persones refugiades de la COVID-19 i de les vulneracions dels drets humans

| Tema: AMB, Cooperació internacional

Lesbos acull 21.000 persones refugiades, que s'enfronten a tres problemes greus: les condicions inadequades dels camps de refugiats, la pandèmia de la COVID-19 i les accions d'intolerància i xenofòbia d'alguns grups radicals. L'AMB treballa des de fa tres anys amb Lesvos Solidarity a l'illa i, arran de la pandèmia, s'ha coordinat amb aquesta ONG per afrontar la situació.

Tendes de campanya d'un camp de refugiats a Grècia

El Servei de Cooperació Internacional de l'AMB engega un nou projecte d'emergència a l'illa de Lesbos i dona continuïtat als projectes que ja hi havia fet. D'aquesta manera, manté el compromís amb aquesta illa del mar Egeu, que està profundament afectada per la denominada "crisi del refugi" i amenaçada per la pandèmia global de la COVID-19.

La situació de refugi s'ha vist agreujada en les últimes setmanes per l'arribada de moltes persones procedents de Turquia. Els camps i assentaments estan desbordats i no tenen ni l'estructura ni els recursos suficients per fer front a la situació. Un exemple és el camp de Moria, que té capacitat per a 3.000 persones i actualment n'està acollint més de 19.000.

L'arribada de la COVID-19 als camps i assentaments encara està complicant més la situació, ja que estan superhabitats i tampoc no tenen ni les condicions ni els recursos que caldrien per fer-hi front.

A més, grups radicals d'extrema dreta també estan provocant un seguit d'accions d'intolerància i xenofòbia contra les persones refugiades, les ONG del territori i els periodistes.

El nou projecte, que es farà conjuntament amb l'ONG Lesvos Solidarity i al qual l'AMB aportarà 150.000 euros, pretén donar resposta a les tres circumstàncies greus que conflueixen en aquesta illa del mar Egeu, amb l'objectiu de contribuir a garantir el dret a la salut i a la protecció de la població refugiada a Lesbos. El projecte està dirigit especialment a les persones refugiades dels camps de Moria i Pikpa.

Per fer-ho possible, es treballaran tres eixos principals, amb la urgència prioritària de donar suport als camps de refugiats davant de la crisi sanitària de la COVID-19:

  1. Salut en relació amb la pandèmia de la COVID-19. Elaboració i execució de protocols de prevenció, detecció i gestió de possibles casos de COVID-19, amb enfocament de gènere. Hi haurà equips de sanitaris, de suport psicosocial i de prevenció de la COVID-19 que assistiran directament les persones refugiades i proveiran els camps amb medicaments i equips de prevenció i desinfecció.
  2. Pla de seguretat i pla de prevenció d'incendis. Es portarà a terme un protocol de seguretat per a tothom, s'instal·laran extintors, es faran simulacres i es contractaran vigilants que vetllin per la seguretat.La implementació d'aquesta estratègia se centrarà al camp de Pikpa, un assentament alternatiu que acull les persones refugiades més vulnerables: persones amb malalties greus, víctimes de tortures i violència, menors no acompanyats i dones embarassades, entre d'altres.
  3. Incidència política i sensibilització. Paral·lelament als dos eixos anteriors, es treballarà amb les institucions gregues i europees per tal d'aconseguir compromisos i estratègies per protegir les persones refugiades de la COVID-19 i de les vulneracions dels drets humans. A més, també es farà sensibilització amb la població local.

Documents relacionats
On
Marker
Lesvos