Millora de la xarxa de parcs metropolitans (XPM) amb una subvenció FEDER d'1,1 milions d'euros

| Tema: Patrimoni

L'AMB millorarà un total de 6 parcs metropolitans amb elements patrimonials que requereixen actuacions de restauració. Les obres de millora començaran el 2021 i la finalització de totes les intervencions està prevista per a finals del 2023

Parc Torreblanca

La xarxa de parcs metropolitans (XPM) continuarà millorant amb una subvenció d'1,1 milions d'euros del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). Aquest finançament servirà per restaurar sis parcs metropolitans amb valor patrimonial, arquitectònic, botànic i històric. Molts d'aquests elements patrimonials que distingeixen cada parc metropolità han anat envellint amb el pas del temps i cal fer-hi diferents actuacions de restauració.

Aquesta restauració tindrà en compte la incorporació de valors com l'accessibilitat i la cohesió social. L'accessibilitat es millorarà amb l'adequació d'accessos i paviments i amb la instal·lació de baranes, que alhora implicaran més seguretat per als usuaris. La cohesió social es potenciarà amb la col·locació de nova senyalització en els elements patrimonials, que els convertirà en nous equipaments educatius dels parcs.

Les sis actuacions aniran destinades als següents parcs metropolitans:
  • Parc de Torreblanca (Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern). Es restauraran tres elements arquitectònics de referència –el Templet, la Torrassa i les escales i la balustrada de pedra de l'accés a Sant Feliu de Llobregat– que, a causa del seu estat, es troben actualment tancats al públic per seguretat.
  • Parc de Can Vidalet (Esplugues de Llobregat). Es restaurarà l'antic safareig del parc i es millorarà l'accés del templet i la illeta del llac romàntic. El safareig, que era una antiga bassa per regar la finca, presenta problemes d'infiltracions cap a l'aula d'educació ambiental del parc, que es troba just a sota. Pel que fa al templet i la illeta del llac romàntic, que estan tancats al públic per seguretat, s'hi construiran nous paviments i es duran a terme millores a l'entorn de la gruta i del  llac romàntic.
  • Parc de Can Mercader (Cornellà de Llobregat). S'adequaran els camins i els accessos, es milloraran les làmines d'aigua i es restaurarà la vegetació singular. En primer lloc, es renovaran paviments i camins que condueixen a elements patrimonials com el palau de Can Mercader. En segon lloc, es faran intervencions a les làmines d'aigua, com la impermeabilització o la millora dels drenatges per optimitzar el consum d'aigua, i també s'hi incorporarà vegetació per afavorir la biodiversitat aquàtica. Finalment, pel que fa a la vegetació singular, es milloraran les condicions de seguretat de l'arbrat existent i es plantarà vegetació a diferents espais.
  • Parc de Can Solei i de Ca l'Arnús (Badalona). Es milloraran les grutes, es recuperarà el jardí romàntic i es restaurarà l'antic sistema de reg. Pel que fa a les grutes, actualment tancades al públic, se'n reforçarà l'estructura, se'n milloraran els accessos i s'hi instal·laran baranes i passamans. D'aquesta manera, es convertiran en una nova ruta que serà visitable. En referència al sistema de reg, es recuperaran els antics canals que distribuïen l'aigua per regar els cultius i es posaran a punt dues basses que emmagatzemaven aquesta aigua.
  • Parc de Can Buxeres (l'Hospitalet de Llobregat). Aquest parc, que era una antiga finca agrícola transformada en casa d'estiueig de la noblesa catalana, ha experimentat diversos canvis i ampliacions des de la seva inauguració com a parc urbà sense una planificació prèvia. Amb aquesta intervenció, es milloraran els camins i accessos al Palauet i es restaurarà la vegetació singular.
  • Parc de les Aigües (Montcada i Reixac). Es restaurarà el jardí romàntic de la Casa de les Aigües i l'entorn del rec Comtal. En primer lloc, es millorarà l'accessibilitat i la vegetació existent del jardí romàntic per donar resposta a l'elevada afluència de públic que rep la Casa de les Aigües. En segon lloc, s'instal·laran elements de protecció i es milloraran els accessos, desnivells i paviments de l'entorn del rec Comtal.
El cost total d'aquestes intervencions suma 2,8 milions d'euros, dels quals 1,1 milions se subvencionen amb el fons FEDER i la resta els cofinancen l'AMB i els municipis metropolitans.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona es fa càrrec de la redacció dels projectes executius, de la direcció d'obres i de la gestió de tota l'operativa administrativa i tècnica del Programa Operatiu FEDER.

Aquest projecte s'emmarca dins del Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l'AMB van signar l'any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les smart cities, la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural. Aquest conveni permetrà a l'AMB invertir una quantitat total de 72 milions d'euros, 30 dels quals estaran cofinançats pel FEDER.

L'AMB ha obert un portal informatiu en què explica tots els projectes relacionats amb aquest fons:

Programa FEDER AMB 2014-2020

Documents relacionats