L’AMB restaura la Casa Larratea i el parc de les Aigües de Montcada per revitalitzar ambdós espais públics i l’economia local

| Tema: Parcs, Patrimoni

La Casa Larratea esdevindrà un equipament públic pluridisciplinari de referència metropolitana, que acollirà exposicions, debats i esdeveniments artístics.

El jardí romàntic de la Casa de les Aigües i el Rec Comtal del parc de les Aigües renovaran els elements construïts i la vegetació, tot conservant l'essència de la revolució industrial i l'arquitectura modernista.

Ja han començat les obres de rehabilitació de la Casa Larratea i del parc de les Aigües de Montcada i Reixac amb l'objectiu de revitalitzar l'espai públic, aturar-ne la degradació, dinamitzar l'economia local i atraure nous visitants. Amb un cost de 834.646 €, estan cofinançades pels fons FEDER en el marc de foment del patrimoni cultural metropolità.

La reforma interior de la Casa Larratea té un cost total de 534.646,69 €, dels quals  220.928 €  corresponen als fons FEDER. Les obres acabaran previsiblement l'octubre del 2023.

L'objectiu d'aquesta actuació és convertir l'edifici en un equipament públic pluridisciplinari d'intercanvi cultural, que aculli des d'arts plàstiques i visuals fins a exposicions temporals o debats d'interès públic. El projecte pretén tornar a posar la Casa Larratea al centre de la vida pública i social del municipi i convertir-la en referent metropolità.

Les intervencions serviran per millorar l'accessibilitat i la funcionalitat de l'edifici. En primer lloc, es reformarà l'escala per instal·lar-hi un elevador que connecti la planta baixa des del carrer Montiu. Després, es generaran passos en una paret mestra, mitjançant estintolaments, per adaptar la distribució interior als nous usos.

A més, s'aïllaran tots els tancaments (façanes, soleres i coberta) per complir les exigències d'estalvi energètic.

Aqueta actuació complementa i posa punt final a les actuacions que es van realitzar l'any 2008 a la planta semisoterrani, quan es van enderrocar diferents elements i es va fer tractament d'humitats i rehabilitació de façanes.

Renovació del jardí i el Rec Comtal

La restauració del parc de les Aigües té un cost total de 300.000 €, dels quals 123.966 € corresponen als fons FEDER. Les obres acabaran previsiblement el maig del 2023.

El projecte preveu la millora de la qualitat paisatgística i ambiental, així com la recuperació dels elements construïts. Es portarà a terme la restauració del jardí romàntic de la Casa de les Aigües i de l'entorn del Rec Comtal. Es rehabilitaran accessos, desnivells, paviments i acabats. A més, es millorarà la seguretat mitjançant la instal·lació d'elements de protecció i es plantarà nova vegetació que reforci els exemplars singulars existents.

(material premsa)
Declaracions de Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac
Declaracions de Jordi Sánchez, 1r tinent d'alcalde de Montcada i vicepresident d'Urbanisme de la AMB
Declaracions d'Albert Gassull, director de Serveis d'Espai públic de l'AMB

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Casa Larraeta Montcada i Reixac
Marker
Parc de les Aigües Montcada i Reixac