L'AMB inicia la llaurada de les platges metropolitanes que es va ajornar el passat 16 de març

L'AMB comença a posar a punt les platges metropolitanes per quan la situació actual permeti gaudir-ne. Aquestes tasques implicaran que les platges metropolitanes estiguin en màximes condicions d'higiene i salubritat. Els forts temporals d'aquest hivern impedeixen que la llaurada es faci a totes les platges, ja que algunes encara estan afectades o bé han desaparegut a causa del temporal Glòria.

Avui, dimarts 5 de maig, han començat els treballs de condicionament de les platges metropolitanes a Castelldefels, que acabaran el pròxim 14 de maig després de recórrer tot el litoral metropolità de sud a nord. 

Aquestes tasques de la llaurada es fan amb tractors que arrosseguen unes grans arades que remouen i regiren la sorra fins a 50 cm de profunditat. L'objectiu és airejar la sorra i permetre que els raigs del sol hi penetrin per potenciar al màxim l'acció desinfectant.

Aquest procés també ajuda a netejar els residus que han quedat amagats dins la sorra, fet que també millora la seguretat dels usuaris.

La llaurada requereix una preparació prèvia de la sorra, de tal manera que abans es fa un garbellament per retirar els residus que hi puguin haver en els 10 cm superficials perquè no es barregin amb la sorra. Aquesta mateixa operació de neteja mecànica també es repeteix després de llaurar per regularitzar la sorra i deixar les platges totalment pentinades.

Actuació en fases per la COVID-19

A les platges metropolitanes, el garbellament es fa normalment durant tot l'any amb diferents freqüències en funció de l'època. La situació excepcional d'enguany causada per la Covid-19 va provocar que aquestes tasques s'aturessin fa unes setmanes, però es van reprendre el passat dilluns 27 d'abril. Des d'ara mateix s'intensifica el garbellament i a partir de la tercera fase de la desescalada passarà a ser diari.

L'AMB recorda que hi ha un lloc en què no es porta a terme aquesta neteja mecànica:  les platges protegides del delta del Llobregat, perquè es netegen manualment per preservar-ne la conservació i biodiversitat. En el cas de les platges de la ciutat de Barcelona el garbellament el porta a terme l'Ajuntament de Barcelona

L'últim procediment per deixar les platges lliures de tot tipus d'objectes és la separació dels elements metàl·lics de la sorra. Això es fa amb unes màquines electroimant, que retiren centenars d'elements perillosos, com claus, hams i restes de ferro rovellat. L'any passat es van recollir 15 kg d'aquests materials.

Documents relacionats