L'AMB fa balanç de la ZBE Rondes de Barcelona un mes després de reactivar-la i entrar en vigor les sancions

| Tema: AMB, Medi ambient, Mobilitat i transport, Mobilitat sostenible

38.893 usuaris amb vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT s'han inscrit al Registre metropolità, creat i gestionat per l'AMB, per poder tramitar autoritzacions de circulació.
Només al setembre de 2020, coincidint amb l'activació del règim sancionador, s'han fet 10.000 registres, la xifra mensual més elevada fins avui.
L'AMB recorda que els vehicles que necessitin accedir i circular puntualment dins de la ZBE Rondes BCN durant la franja de restricció poden obtenir fins a 10 autoritzacions diàries l'any.
De mitjana, cada dia es demanen 180 autoritzacions diàries, moltes de les quals són per circular els divendres o els dies anteriors a festius.
L'AMB ha atès més de 34.300 consultes sobre la ZBE Rondes BCN, entre formulari web, atenció telefònica i presencialment a l'OAC de la Zona Franca.

ZBE Rondes BCN

Segons les darreres dades de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), administració supramunicipal que coordina i gestiona la ZBE Rondes BCN i el Registre metropolità de vehicles estrangers i altres vehicles autoritzats, 38.893 propietaris de vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT s'han inscrit al Registre metropolità per poder tramitar autoritzacions de circulació. Un 70 % de les sol·licituds (26.857) han estat acceptades, un 28,6 % (11.108) s'estan tramitant o són incompletes, i tan sols el 2,4 % (928) s'han denegat, majoritàriament per falta de signatures o de documentació.

El nombre de registres ha anat creixent de manera sostinguda des de la posada en marxa del Registre el novembre de 2019, i sobretot, des del gener de 2020, amb l'entrada en vigor de la ZBE Rondes BCN. Només al mes de setembre de 2020, coincidint amb l'entrada en vigor del règim sancionador de la ZBE Rondes BCN, ajornada fins aleshores per l'emergència sanitària de la covid-19, s'han fet gairebé 10.000 registres (exactament, 9.827). Així, s'ha assolit el nombre màxim de sol·licituds mensuals efectuades des de la posada en marxa del Registre.

"LA ZBE Rondes BCN està esdevenint un dels principals referents del sud d'Europa.  Després de mesos d'implantació progressiva, celebrem el bon funcionament d'aquest projecte metropolità, liderat per l'AMB en coordinació amb els cinc ajuntaments implicats", ha exposat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda. Tot i que no és l'única mesura, sí que era un element bàsic per combatre la contaminació atmosfèrica a la metròpolis de Barcelona. Per millorar la salut de les persones cal millorar la qualitat de l'aire", ha recordat.

Poveda també ha explicat que la "ZBE Rondes BCN combina dos dels eixos que recull el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la Economía Española, que el Govern central va presentar la setmana passada amb fons europeus: l'economia verda, per les baixes emissions, i la digitalització. En aquest darrer àmbit, recordem que hem creat una potent plataforma tecnològica de control per gestionar-la".

Les 10 autoritzacions diàries l'any, motiu majoritari de registre

El tràmit majoritari per donar-se d'alta en el Registre metropolita és la sol·licitud d'autoritzacions diàries. Des del passat 15 de setembre, data d'inici del règim sancionador, s'ha incrementat notablement la sol·licitud d'autoritzacions diàries. Actualment, de mitjana es tramiten 180 autoritzacions diàries, moltes de les quals per circular en divendres o el dia anterior a un festiu. En total, fins ara ja s'han demanat més 3.500 autoritzacions diàries.

En aquest sentit, l'AMB recorda que els vehicles que no disposen de distintiu ambiental de la DGT, que són els que no poden circular en els dies i horaris restringits (de dilluns a divendres laborables, de 7 a 20 h) dins de la ZBE Rondes de Barcelona, poden sol·licitar fins a 10 autoritzacions diàries l'any. Cada autorització s'ha de demanar al web després d'haver-s'hi registrat, i permet circular durant el dia escollit per tot l'àmbit de la ZBE Rondes BCN.

Durant els propers dies, l'AMB llançarà una nova campanya informativa per recordar als ciutadans la possibilitat de demanar aquestes 10 autoritzacions diàries.

Els dos següents perfils d'usuaris o de vehicles que es registren són els vehicles amb matrícula estrangera que compleixen els requisits ambientals (10.157 sol·licituds acceptades i 6.031 en tràmit o incompletes) i els vehicles de persones amb mobilitat reduïda (VPMR). D'aquests últims, s'han gestionat i acceptat 2.621 peticions i 323 estan en tràmit o són incompletes.

Es disparen les consultes ciutadanes

El setembre de 2020 també es van disparar les consultes ciutadanes sobre la ZBE Rondes BCN, tant a través del formulari web com de l'atenció telefònica i dels punts d'atenció presencial. Només el mes passat es van realitzar 1.288 consultes mitjançant el formulari web, es van atendre 5.416 trucades telefòniques i es van rebre 1.093 persones a l'OAC de l'AMB de la Zona Franca.

En total, des de la posada en marxa de la plataforma, el novembre de 2019, fins a finals de setembre de 2020, l'AMB ha atès més de 34.300 consultes ciutadanes: 5.256 consultes a través del formulari web, més de 24.000 trucades telefòniques i 5.085 presencialment a l'OAC de l'AMB de la Zona Franca.

Sobre els principals motius de les consultes, la majoria fan referència a la normativa de la ZBE Rondes de Barcelona (sancions, autoritzacions diàries, normativa de la ZBE, etc.), seguit de consultes sobre l'estat del tràmit de registre. També n'hi ha moltes de relacionades amb la web del Registre, autoritzacions diàries i registre de vehicles amb matrícula estrangera.

Pel que fa a les visites al web zbe.barcelona, les dades de l'AMB revelen que n'ha rebut 547.121, un 22 % de les quals van utilitzar el cercador de matrícules per comprovar si als vehicles buscats els pertoca distintiu ambiental de la DGT.

Documents relacionats