L'AMB es compromet a reduir els trasvasaments d'aigua del Ter per millorar l'estat de la seva conca

| Tema: Aigua

L'AMB participa i signa amb l'ACA i les organitzacions del Ter el compromís per fer una reducció en el transvasament d'un 50% en la propera dècada, i millorar la qualitat de l'aigua. Eloi Badia: "per primer cop l'AMB s'implica en aquesta problemàtica de país i s'arremanga amb els agents del territori per solucionar-la"

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha participat avui, juntament amb la resta d'entitats i administracions que formen la Taula del Ter, en la signatura d'un document en què es fixa el compromís de reduir, paulatinament, els transvasaments d'aigua de la conca d'aquest riu cap al territori metropolità.

En els últims 50 anys, una bona part del cabal del Ter ha estat reconduït per satisfer les grans necessitats d'aigua que té l'àrea metropolitana de Barcelona, per exemple en el cas de les centrals hidroelèctriques i determinades indústries. Malgrat que aquesta aigua ha contribuït al desenvolupament i sosteniment econòmic del país, les derivacions del cabal, juntament a la contaminació de l'aigua provocada per determinades pràctiques de ramaderia intensiva han deixat, en alguns punts, el nivell d'aigua sota mínims, impossibilitant l'assoliment del bon estat ecològic.

L'esmentada Taula del Ter, constituïda el 2 de desembre de 2016, és l'espai institucional de diàleg participat per les administracions locals, els usuaris i les entitats del territori, on es discuteixen les mesures necessàries per retornar el riu a un estat ecològic òptim, tot mantenint l'activitat agrícola, turística i social al llarg del seu curs. Concretament, els organismes representats són la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Girona, el Consorci del Ter, la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, el Grup de Defensa del Ter, l'AMB, el Consorci de la Costa Brava i la plataforma d'organitzacions de la societat civil Aigua és Vida.

En el document signat avui per l'AMB i l'ACA, es descriuen les inversions i actuacions necessàries per reduir la quantitat d'aigua transvasada cap al territori metropolità a un 50% de la quantitat actual, en un període de 10 anys, sense que aquest canvi vagi associat a una disminució de la qualitat de l'aigua ni de les seves característiques organolèptiques.

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, ha manifestat que "per primer cop l'AMB s'implica en aquesta problemàtica de país i s'arremanga amb els agents del territori per solucionar-la", afegint que "la millor garantia per tenir el Ter en bon estat ecològic és invertint també al Llobregat i millorant-ne la qualitat, atacant el problema de la indústria salina i dels abocaments industrials".

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Generalitat de Catalunya a Girona