L'AMB aprova les bases per als ajuts a projectes que millorin la recollida selectiva de residus

| Tema: Residus

Durant el Ple del Consell Metropolità d'avui s'han aprovat les bases a través de les quals els municipis metropolitans poden sol·licitar subvencions a l'AMB, per poder millorar els índexs de recollida selectiva dels residus, que des de fa anys estan estancats entorn del 34%.

El 10 de febrer l'AMB va mantenir una reunió amb els municipis per informar-los de les seves possibilitats d'accés a aquests ajuts, i les seves característiques.

La principal intenció de l'AMB amb aquesta iniciativa és complir les ordenances europees i desenvolupar una estratègia de residu zero, a fi d'arribar a reciclar el 50% els residus municipals i aconseguir que la recollida selectiva "bruta" arribi al 60%, tal com s'estableix a la normativa comunitària, i reforçar així els models basats en l'economia circular i en el no-malbaratament de recursos.

Suport tècnic i econòmic

La convocatòria aprovada avui és la primera d'aquestes característiques que es posa en funcionament des de l'AMB, amb concurrència competitiva, en matèria de residus.

Els ajuts tenen un pressupost total de 3,8 milions d'euros, repartits entre els anys 2017 i 2018. Una vegada els municipis sol·licitin aquests fons, l'AMB oferirà un cofinançament d'entre el 50% i el 90% dels projectes seleccionats, en funció de la mida del municipi. En la selecció, només es tindran en compte aquells que estiguin directament relacionats amb el foment de les polítiques de residu zero.

En aquest sentit, les prioritats seran les següents:

• Sistemes que, per mitjà de la individualització, ajudin a augmentar els índexs de recollida alhora que disminueix la quantitat de fracció resta (per exemple, els sistemes porta a porta)

• Mecanismes que vinculin la generació del residu amb el generador

• Actuacions específiques sobre grans productors de residus

Durant el 2016, l'AMB va iniciar la reflexió i l'anàlisi de la situació actual en matèria de recollida selectiva, que va culminar en la declaració que el Consell Metropolità va aprovar per unanimitat.

A banda del suport econòmic, també s'ofereix suport tècnic i institucional als municipis que vulguin fer passos decidits per millorar els nivells de separació de deixalles per fraccions.

Documents relacionats