Inversió de més de 288 MEUR en quatre anys per garantir i millorar el funcionament de les depuradores metropolitanes

| Tema: Aigua

El conveni de finançament s'aplicarà a les set plantes del territori metropolità, amb una població equivalent a 6,3 milions de persones. L'acord permetrà abordar projectes de gran rellevància per a la metròpolis de Barcelona, com el del col·lector de Llevant o el del Morrot. L'ACA, en el seu consell d'administració, va aprovar un conveni marc per assolir acords amb altres entitats locals d'aigua a fi de millorar l'eficiència en la gestió dels sistemes de sanejament

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han signat aquest divendres el conveni que fixa el pressupost que garantirà el sanejament adequat de les aigües residuals per als propers quatre anys (2021-2024), amb actuacions planificades a les set plantes depuradores (EDAR) que hi ha a l'àrea metropolitana (Begues, Gavà-Viladecans, Sant Adrià de Besòs, el Prat de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i Vallvidrera). El territori cobert per aquestes instal·lacions concentra una població equivalent a 6,3 milions de persones.

L'acord, presidit pel director de l'ACA, Samuel Reyes, i el vicepresident de l'Àrea d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia, preveu una inversió total de 288 milions d'euros per repartir entre el 2021 i el 2024 i s'articula en tres eixos: recursos per garantir el funcionament de les depuradores (236 milions d'euros) i inversions per a reposicions i millores (49,4 milions d'euros). Finalment, es dedicaran 2,6 milions d'euros a la redacció de projectes executius de la xarxa metropolitana de sanejament.

Inversions en el sistema de sanejament metropolità
Arran del conveni signat, es destinaran 2,6 milions d'euros en la redacció dels projectes constructius següents:

  • Trasllat del col·lector de Llevant a una nova localització més allunyada de la costa, per evitar nous incidents en cas de temporals marítims
  • Reposició del col·lector del Morrot per millorar el seu estat estructural, actualment molt deteriorat
  • Construcció d'una instal·lació de digestió anaeròbia de fangs a l'EDAR del Besòs, que permetrà generar energies renovables
  • Construcció d'una instal·lació de digestió anaeròbia de fangs a l'EDAR de Montcada i Reixac, que permetrà generar energies renovables
  • Instal·lació de plaques fotovoltaiques a les EDAR
L'acord permetrà que, abans d'acabar el 2024, totes aquestes actuacions, que ja estan incloses en els plans constructius de l'ACA, estiguin iniciades i en marxa.

Millorar la coordinació amb el món local
Aquest acord s'emmarca en el nou model de conveni aprovat pel consell d'administració de l'ACA el passat 9 de desembre de 2021, destinat a la millora del finançament del sanejament de les aigües residuals per a les administracions locals. La proposta, destinada als ens gestors dels sistemes públics de sanejament que estiguin constituïts com a entitats locals d'aigua, fixa la possibilitat de signar convenis, de manera individualitzada i per a un període de quatre anys, amb l'objectiu de definir un marc d'atribució dels recursos per finançar les despeses d'explotació, de reposició i d'inversió corresponents als sistemes públics de sanejament en alta, per permetre millorar la planificació de les actuacions que s'han de dur a terme i la gestió del servei de sanejament en alta.

El model de conveni determina, amb una metodologia comuna per fixar una atribució adequada i sostenible, com es faran les atribucions de recursos per atendre les despeses d'explotació, reposició i millores, així com les inversions necessàries per assegurar el correcte funcionament i manteniment de les instal·lacions del sistema públic de sanejament, de manera que es garanteixi la qualitat de l'aigua, atenent als criteris de disseny de les infraestructures i als límits fixats en l'autorització d'abocament.

Les possibles noves inversions es destinaran a finançar la redacció de projectes i a estudis d'actuacions previstes en la planificació. Aquesta iniciativa es basa en la implementació de noves formes de col·laboració més eficients i descentralitzades, estables en el temps, amb més garanties i basades en la confiança mútua.

Sanejament a Catalunya
Actualment hi ha 536 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d'execució de la planificació.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Seu de l'Agència Catalana de l'Aigua, Barcelona