Estiu metropolità 2021: platges més accessibles i 100 % equipades per arribar-hi en bicicleta

| Tema: Platges

Aquesta temporada continuen vigents algunes mesures per minimitzar el risc de propagació del coronavirus, com l'ús individual de les dutxes o el servei informatiu d'aforament de les platges. A banda de la millora de l'accessibilitat i la instal·lació d'aparcabicicletes, l'AMB aposta per l'augment de la resiliència de les platges i la consolidació d'actuacions destinades a millorar la qualitat ambiental i paisatgística d'aquests espais naturals. L'AMB coordinarà amb els ajuntaments metropolitans del litoral l'establiment dels dispositius necessaris per garantir el bon estat de les platges metropolitanes després de la revetlla de Sant Joan

L'AMB dona el tret de sortida a l'estiu metropolità 2021 i ho fa amb l'aposta per quatre línies estratègiques principals a les platges: gestió adaptada a la covid-19, millora de l'accessibilitat i impuls a la mobilitat sostenible, augment de la resiliència i consolidació de la biodiversitat.

Gestió adaptada a la covid-19

Tal com es va fer l'estiu passat, l'AMB continua mantenint l'ús individual de les dutxes per garantir la distància de seguretat entre els banyistes. 

D'altra banda, es posa novament en marxa l'aplicació web Infoplatges. Es tracta d'un servei informatiu que mostra en temps real el nivell d'ocupació de les platges metropolitanes, de manera que els usuaris poden anar a les platges amb baixa ocupació i, així, evitar aglomeracions. Aquest servei ha tornat a entrar en funcionament el 7 de juny. La temporada passada va rebre un total de 133.000 visites.

Millora de l'accessibilitat i impuls a la mobilitat sostenible

Aquesta temporada s'aposta per un augment dels equipaments i les instal·lacions destinades a millorar l'accessibilitat i possibilitar la mobilitat sostenible a totes les platges metropolitanes.

Pel que fa a l'accessibilitat, s'han col·locat 15 accessos adaptats per facilitar el trànsit de persones amb diversitat funcional. Aquestes passeres de fusta de més amplada, amb una identificació visual lateral blava, suposen més de 1.400 metres lineals, que es completen amb plataformes de fusta adossades a les entrades de les platges de Castelldefels, Gavà, el Prat de Llobregat, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat.

A més, a Castelldefels es portarà a terme una prova pilot que consisteix en la creació d'una zona d'estada ombrejada de 25 m2 als accessos adaptats amb ajuda al bany per a les persones amb diversitat funcional.

En referència a la mobilitat sostenible, aquesta temporada es completa la instal·lació d'aparcabicicletes al 100 % de les platges. Entren en servei 280 noves unitats instal·lades a l'entrada de 70 accessos amb una capacitat total per a 560 bicicletes.

Augment de la resiliència de les platges

L'augment de la resiliència de les platges metropolitanes s'aconsegueix adaptant la gestió a la regressió del litoral. Per fer-ho, l'AMB porta a terme tres actuacions conjunturals: supressió de la llaurada, manteniment i consolidació dels sistemes dunars, i un canvi en el calendari de col·locació de mobiliari i equipaments.

En primer lloc, aquest any s'ha anul·lat la llaurada de les platges, perquè nous estudis constaten que actuacions d'aquest tipus modifiquen fins a cert punt l'estructura de la sorra i poden implicar una pèrdua d'estabilitat de la platja, amb pèrdues de sorra i amplades molt fluctuants al llarg de tot l'any.

A més, la regressió de moltes platges implica que no tenen prou amplada per dur-hi a terme la llaurada amb normalitat i seguretat.

El garbellament garanteix la bona qualitat de la sorra, que en temporada alta es controla cada quinze dies a través de diferents analítiques microbiològiques.

En segon lloc, l'AMB porta a terme el manteniment dels sistemes dunars, que protegeixen les platges davant dels temporals, ajuden a recuperar la biodiversitat d'aquests espais i n'augmenten la qualitat paisatgística. Durant la primavera es retira la vegetació invasora de les dunes, que trenca l'equilibri dels ecosistemes. Enguany, l'equip de platges ha retirat més de 4.600 kg de les espècies Arctotheca calendula, Carpobrotus i Yucca aloifolia.

Finalment, l'AMB ha fet un replantejament en el calendari de muntatge de les instal·lacions per a la temporada alta per adaptar-se a les dinàmiques actuals, ja que s'ha comprovat l'arribada de temporals tardans durant les últimes primaveres. La col·locació completa de les instal·lacions de temporada alta s'ha posposat uns 30 dies amb l'objectiu de minimitzar els danys en el mobiliari i els equipaments.

Fa uns anys, per Setmana Santa l'AMB ja tenia el 80 % dels equipaments muntats, mentre que actualment fins a mitjans de maig no es compleix aquesta circumstància.

Durant la temporada baixa, l'AMB deixa sobre terreny el mínim mobiliari i equipaments possibles, i retira els vinculats a la temporada de bany, especialment els elements situats a prop de primera i segona línia de mar.

Sostenibilitat i biodiversitat en la gestió integral de les platges

La gestió integral de les platges es basa en una defensa i protecció del medi i la biodiversitat d'aquests espais naturals.

En aquest sentit, cal destacar l'augment de superfície de platja amb recollida manual de residus als espais protegits del delta del Llobregat per afavorir la cria d'espècies protegides i la biodiversitat.

A banda, s'incrementa un 60 % la freqüència de neteja dels residus metàl·lics de la sorra de les platges amb una màquina amb electroimant per tenir platges encara més segures.

El perímetre que protegeix les dues bandes de la desembocadura del Besòs s'ha reforçat i s'hi han realitzat plantacions per consolidar les platges que hi ha com a zones d'estada d'aus, i els tancaments de protecció de les zones dunars del delta del Llobregat s'han ampliat per adaptar-se al creixement de la vegetació.

A més, aquesta temporada l'AMB engega una prova pilot a les papereres de gran capacitat, que consisteix en una identificació visual de la gestió de residus, que es porten en una planta de triatge de l'AMB. 

Documents relacionats