Es reprenen els treballs de clausura i restauració paisatgística de l'antic abocador de la Vall d'en Joan

| Tema: Residus

S'aprova un nou projecte per clausurar I restaurar definitivament el dipòsit controlat de la Vall d'en Joan. El nou projecte, que manté la qualitat tècnica i paisatgística, redueix substancialment el cost previst inicialment.

L'AMB, durant el Ple del Consell Metropolità, va aprovar la represa dels treballs de clausura i restauració paisatgística de l'antic abocador de la Vall d'en Joan, que durant més de tres dècades va rebre els residus municipals de bona part del territori metropolità. Les obres estaven aturades  des de l'any 2010.

Els treballs de restauració, que van iniciar-se el 2001, van quedar aturats amb l'adveniment de la crisi econòmica, per falta de fons. Amb l'aprovació d'aquest matí, no només es desbloquegen els treballs, sinó que a més es fa amb un projecte reformulat, per tal d'assolir uns resultats equivalents al projecte original, però amb una important reducció de costos. Així, mentre que el projecte inicial tenia una estimació dels costos que rondava els 39 M€, la versió actual preveu un import total de 27,7 M€.

El projecte que s'ha aprovat preveu l'actuació sobre una àrea de 448.735 m2, corresponent a la part superior de la vall, que és la darrera que es va omplir amb residus. Aquesta zona pertany, en la seva pràctica totalitat, al terme municipal de Begues. El projecte preveu una execució per fases coherents amb els recursos disponibles i estimats en un futur proper. Inicialment els treballs de clausura es van començar a la part inferior de l'abocador, ja que la superior encara es mantenia activa. En aquest nou projecte, amb l'abocador ja sense activitat,  s'ha decidit iniciar els treballs per la part superior de l'abocador (la porta de Begues)  per tal que les aigües pluvials no s'infiltrin a les zones ja segellades. El projecte que s'ha aprovat permetrà enllestir la clausura i restauració paisatgística de les zones de l'abocador que encara estan pendents d'intervenció.

El sistema constructiu ha variat respecte al projecte original, per tal de buscar solucions més econòmiques amb resultats igual d'efectius. Així, s'ha passat d'un sistema de terrasses, que exigia molts moviments de terres, a un de "camins" que, mantenint el perfil de la vall amb el seu pendent natural, dissenya un sistema de camins, que serà complementat amb la plantació d'espècies vegetals autòctones.

Per aquestes noves actuacions, es disposa d'un pressupost per a la fase 1, que consisteix en el segellat normatiu dels residus per evitar qualsevol risc per al medi ambient. Aquest pressupost està quantificat en 3M€, i serà finançat a través d'aportacions de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Els altres 2M€ de pressupost disponible corresponen a la fase 2, que consisteix en la pròpia restauració paisatgística de l'entorn.

Es preveu que a finals del 2017 estigui redactat el projecte executiu d'aquestes dues fases amb una superfície de 77.400 m2 , i que a mitjans del 2018 es puguin iniciar les obres. Més enllà, també es preveu que durant el 2018 es puguin iniciar la fase 3, amb aportacions de l'ARC i recursos d'altres administracions, per tal d'enllestir la totalitat dels treballs.

Documents relacionats