Els primers veïns entren a viure als 136 nous pisos públics de l'AMB-IMPSOL a Gavà

| Tema: Habitatge

Es tracta de l'edifici B2 al barri de Can Ribes, una promoció d'habitatges amb flexibilització d'usos i dissenyats tenint en compte la perspectiva de gènere

La integració de l'edifici amb l'entorn consisteix en un corredor natural entre un gran espai verd i la serra de les Ferreres i el Parc Agrari

Imatge de la roda de premsa

Aquest dilluns s'han entregat les primeres claus als veïns de la promoció B2 del barri de Can Ribes de Gavà. L'ha promoguda l'AMB a través de l'IMPSOL i consta de 136 habitatges, dels quals 64 són de tres dormitoris, 64 són de dos dormitoris i 8 són d'un dormitori. Del total de pisos, 63 són de lloguer i 73 de venda. L'edifici també disposa d'un local comercial de 840 m2 útils i un soterrani amb 136 places d'aparcament.

En una visita a la promoció, l'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha destacat que "aquests habitatges donen resposta a una necessitat real que hi ha a Gavà. Així ho demostra el fet, i ho dic amb orgull, que la totalitat dels pisos seran ocupats per veïns i veïnes de Gavà, 136 famílies que vindran a viure al barri de Can Ribes". Badia ha afegit que "és la nostra voluntat augmentar l'oferta pública d'habitatge per aquells gavanencs i gavanenques, especialment gent jove, que, a dia d'avui, han de trobar-la fora de la seva ciutat, i això no ho podem permetre".

Amadeu Iglesias, director-gerent de l'IMPSOL ha explicat que la inversió en aquesta promoció assoleix els 26 milions d'euros i dóna continuïtat al programa de polítiques d'habitatge metropolità que actualment es desplega en 20 dels 36 municipis metropolitans. Iglesias ha remarcat la importància d'aquest full de ruta per facilitar l'accés a l'habitatge a tot el territori metropolità, especialment a gent jove.

La nova promoció d'habitatges protegits s'ha construït al voltant d'un gran espai verd interior permeable que fomenta la continuïtat biològica i lúdica entre la serra de les Ferreres i el Parc Agrari del Baix Llobregat i preserva el patrimoni natural i paisatgístic. L'accés als habitatges es produeix des d'aquest espai naturalitzat, enjardinat amb espècies autòctones i de baixa demanda hídrica.

Les estratègies ambientals implementades han permès obtenir una qualificació energètica A en emissions. Les més importants són les següents:

  • Reducció de la demanda energètica als habitatges (incrementant els aïllaments i afavorint la ventilació creuada)
  • Ús d'instal·lacions d'alta eficiència energètica (amb aerotèrmia) per a la calefacció mitjançant terra radiant i producció d'aigua calenta
  • Recollida d'aigües de pluja per al reg o aprofitament de la inèrcia tèrmica pròpia del tipus constructiu (materials amb propietats per conservar la calor i després transferir-la).

Els habitatges, pensats tant per al model tradicional de família com per a noves maneres d'habitar, potencien al màxim les relacions amb el seu entorn. Cada un està configurat per una sèrie de mòduls de dimensions similars, que poden ser utilitzats com a sala, cuina o habitació i per tant es poden organitzar de múltiples maneres, i per tant es flexibilitzen els usos que s'hi poden desenvolupar i permeten adaptar-se als canvis.

Cada estança està envoltada d'espais de transició cap a l'exterior: a la façana, un balcó corregut d'1,3 m; cap al pati –i de manera quasi simètrica– uns espais corredor que actuen com a galeria i converteixen els espais de circulació en sectors complementaris d'1,60 m, on s'inclouen els banys, l'emmagatzematge, o bé poden ser annexats a les sales.

S'han fet habitatges inclusius i dissenyats tenint en compte la perspectiva de gènere, trencant amb les jerarquies espacials. Totes les estances busquen la màxima qualitat espacial i són prou generoses, fet que afavoreix la flexibilitat i la versatilitat de tots els espais. Aquest disseny permet que les activitats domèstiques puguin es puguin dur a terme en espais de qualitat i que les puguin fer dues persones alhora, i on la cuina esdevé un espai central de l'habitatge, obert i amb visibilitat.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Can Ribes, Gavà