Els ajuntaments metropolitans es bolquen en la primera convocatòria del Programa de barris de l'AMB

| Tema: Inversions

14 municipis han presentat un total de 20 projectes destinats a combatre la pobresa i la vulnerabilitat extremes. Els plans municipals cobreixen la totalitat dels 9,9 milions d'euros amb que està dotat el programa a través del qual l'AMB finançarà fins al 80 % de cada projecte

Mapa de barris

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar el passat 22 de febrer les bases reguladores per a la concessió de subvencions de l'AMB als ajuntaments que en formen part per a l'execució de projectes del Programa integral de barris per a la millora de rendes.

El termini de presentació de sol·licituds va finalitzar el 25 de juliol, havent assolit la xifra de 20 projectes presentats per un total de 14 ajuntaments. El conjunt de les sol·licituds exhaureix la dotació econòmica aprovada per al període 2022-2024.

Per a Antoni Farrero, coordinador de l'Oficina Tècnica de Gerència de l'AMB, la resposta rebuda ha estat molt bona: "La convocatòria s'ha desenvolupat amb una alta participació dels municipis, que han fet un gran esforç per construir projectes que fossin compactes, coherents i que poguessin tenir continuïtat més endavant".

A més, Farrero ha exposat que "des de l'AMB estem molt satisfets amb el programa, perquè exhaurirem els recursos que hi havíem destinat i perquè els projectes presentats contribuiran a millorar les rendes dels barris vulnerables de manera significativa".

L'AMB pot subvencionar fins a un 80 % del pressupost total presentat. Per la seva part, els ajuntaments, que han presentat tants projectes com han cregut oportú amb un màxim per aprovar d'1 milió d'euros de despesa finançable per l'AMB, hauran de completar el finançament.

La finalitat del programa metropolità de barris és incrementar l'equitat territorial, combatre situacions de pobresa extrema i atendre els col·lectius més vulnerables. La concentració territorial de la pobresa, la persistència en els espais urbans i la complexitat i diversitat de les formes en què es presenta són les principals característiques que defineixen aquesta vulnerabilitat.

Els principals objectius del programa metropolità de barris són:

  • Avançar en l'eliminació dels desequilibris socials i econòmics a les zones afectades.
  • Afavorir les capacitats personals, familiars i socials de les persones i comunitats per propiciar una convivència harmoniosa i enriquidora als veïnats dels barris de la ciutat.
  • Coordinar els diferents actors econòmics i socials, amb l'objectiu de trobar un equilibri dins del marc de l'ocupació que possibiliti un nivell de vida digne per als habitants d'aquests barris.
  • Garantir unes condicions de seguretat als espais públics i en la convivència veïnal que permetin desenvolupar amb normalitat activitats de caràcter econòmic i social.
El programa es divideix en quatre eixos estratègics d'actuació, a partir dels quals els ajuntaments han redactat els projectes presentats a l'AMB per sol·licitar la subvenció:
  1. Educació, fractura social, bretxa digital i adaptació social.
  2. Millora de la relació entre les necessitats de formació, la demanda de treball i l'oferta d'ocupació.
  3. Mesures de cohesió social.
  4. Habitatge digne per atendre situacions singulars, rehabilitació d'espais i transició ecològica.
Actualment, els projectes es troben en procés de verificació per part de l'AMB i properament es donaran a conèixer els seleccionats de la primera convocatòria del Programa integral de barris per a la millora de les rendes de l'AMB, que s'executaran en els propers dos anys.

Documents relacionats
Enllaços relacionats