Els agents socials i econòmics advoquen per la concertació metropolitana sota el patrocini de l’AMB

| Tema: Economia social

Sindicats, patronals i Àrea Metropolitana posen l'accent en el diàleg social i la governança col·laborativa per trobar solucions als problemes derivats de la globalització, la digitalització, el canvi climàtic i la crisi sanitària

Representants de CCOO, UGT, PIMEC i Foment

Aquest dilluns, 20 de març, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha reunit els agents socials i econòmics a Santa Coloma de Gramenet en una jornada on tots ells s'han mostrat a favor de la concertació social i econòmica a la metròpolis de Barcelona, alhora que han destacat el model promogut per l'AMB a través de la Taula de Reactivació i Reindustrialització.

A la jornada hi han participat Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB; Blanca Padrós, tinenta d'alcaldessa d'economia, serveis interns, treball, universitats, innovació i transparència de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social d'Espanya; Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya; Joan Roget, vicepresident de Foment del Treball i president de FEDEQUIM; Antoni Cañete, president de PIMEC; Camil Ros, secretari general d'UGT de Catalunya; Francesc Castellana, president del Consell Econòmic i Social de Barcelona; Raquel Gil, comissionada de Promoció d'Ocupació i Polítiques contra la Precarietat Laboral de l'Ajuntament de Barcelona; Aurora Huerga, secretària de Noves Realitats del Treball, Territori i Migracions de CCOO; i Toni Mora, president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya.

Els representants de les diferents entitats socials i econòmiques han coincidit en defensar la importància del diàleg i de la col·laboració per trobar solucions als principals problemes derivats de la globalització, la digitalització, el canvi climàtic i la crisi sanitària, així com per impulsar el desenvolupament sostenible i equilibrat del territori metropolità. També han emfatitzat en la captació de talent, la superació de la bretxa digital, la promoció de la formació dual i l'avenç cap a la igualtat de gènere per permetre el progrés de les societats de l'estat del benestar.

En paraules de la vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Montserrat Ballarín, "l'AMB ha de ser capaç de convertir-se en un actor encara més proactiu, amb implicacions a diferents nivells que donin respostes a una nova realitat complexa i que planteja múltiples reptes".

La voluntat de l'AMB és continuar treballant perquè el territori metropolità sigui un centre d'oportunitats que se sustenti en la igualtat, la cohesió social i el desenvolupament econòmic inclusiu. En aquest sentit, Ballarín ha afegit que "cal treballar perquè la digitalització arribi a totes les realitats de l'economia i la societat i que doni espais de participació a tothom". "Així mateix, cal treballar per superar la bretxa de gènere tant salarial com de responsabilitat de les dones en la gestió de les empreses", ha agregat.

L'instrument de què disposa l'AMB per aconseguir la concertació social de sindicats, patronals i governs locals, autonòmics i el propi Estat és la Taula de Reactivació i Reindustrialització, un procés de reflexió conjunta sorgit l'any 2017. Actualment, la Taula dibuixa, a través de 420 actuacions, com ha de ser la metròpolis del futur i quins aspectes ha de potenciar per ser encara més resilient, sostenible i equitativa.

Algunes de les principals propostes d'aquesta diagnosi són: mesures d'innovació empresarial i R+D+i pública per afrontar reptes estratègics com la quarta revolució industrial, accelerar la transició tecnològica de la indústria metropolitana, impulsar la col·laboració interadministrativa, descentralitzar el model turístic cap a la metròpolis de Barcelona amb un model sostenible, modernitzar els polígons industrials i potenciar l'eficiència energètica.

Beneficis de la concertació territorial

  • La recuperació econòmica: Per superar l'actual crisi econòmica és necessari un diàleg i col·laboració efectius entre el govern, els sindicats i les empreses. La concertació social pot ajudar a dissenyar i aplicar polítiques públiques i mesures que fomentin la inversió, l'ocupació i el creixement econòmic.
  • La transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic: Europa i Espanya s'han compromès a reduir les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle i aconseguir la neutralitat climàtica l'any 2050. La concertació social pot ajudar a dissenyar i implementar polítiques i mesures per accelerar la transició a fonts d'energia renovable i reduir la dependència de combustibles fòssils.
  • La inclusió social i la igualtat: Europa i Espanya enfronten desafiaments com la discriminació, la pobresa i la desocupació. És necessària la concertació social per dissenyar i implementar polítiques i mesures que promoguin la inclusió social i la igualtat, i abordin les causes profundes de l'exclusió i la discriminació.

Documents relacionats
On
Marker
Centre de Formació Marie Curie Santa Coloma de Gramenet