El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, reclama a la Generalitat millorar els criteris de repartiment de mascaretes per als usuaris del transport públic

| Tema: Mobilitat i transport

El vicepresident de Mobilitat de l'AMB, Antoni Poveda, considera que els criteris establerts per la Generalitat per repartir les mascaretes als usuaris de transport públic són poc concrets i insuficients i demana millorar els criteris de distribució.
També demana a la Generalitat que verifiqui i faci complir a les empreses les mesures de flexibilització de la jornada aprovades ahir pel Govern, amb l'objectiu de descongestionar les hores punta del transport públic i garantir una mobilitat segura i de qualitat.
Poveda també reclama la implantació immediata, de manera provisional, de carrils bus VAO als accessos a BCN, per augmentar la freqüència de pas. Això permetrà reduir l'ocupació dels autobusos i augmentar la separació entre viatgers.
L'AMB posa en marxa la campanya "Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres", amb recomanacions de seguretat i higiene per a l'ús del transport públic.

Campanya AMB Mobilitat segura

Davant l'evolució de la Covid-19 i la finalització del permís laboral recuperable, l'AMB considera imprescindible garantir que els usuaris del transport públic disposin de protecció. En aquest sentit, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB considera que la Generalitat de Catalunya ha de millorar l'estratègia de repartiment de mascaretes per als usuaris del transport públic. "Els criteris establerts per al repartiment de mascaretes als usuaris de transport públic són poc concrets i insuficients", exposa Poveda. "Amb els criteris actuals de distribució, hi ha el risc que les mascaretes no arribin a bona part dels usuaris. Malgrat que han arribat prou mascaretes per a tothom, més de la meitat dels usuaris es quedaran sense, especialment aquells que utilitzen la xarxa d'autobusos o estacions ferroviàries perifèriques.", afegeix.

D'altra banda, "per als treballadors del transport públic, caldria disposar de suficients tests de control i d'equips de protecció adequats", apunta Poveda.

Verificació del compliment de les mesures per garantir un transport públic segur i de qualitat

Paral·lelament, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, demana a la Generalitat de Catalunya que verifiqui i faci complir a les empreses les mesures i recomanacions de flexibilització de la jornada laboral aprovades ahir pel Govern. L'objectiu és garantir la seguretat i capacitat del transport públic durant les properes setmanes i evitar possibles aglomeracions i nous contagis.

"Hem de garantir el retorn progressiu a la normalitat. Els ciutadans s'han de poder desplaçar de manera segura i amb prou nivell de qualitat", exposa Poveda, i afegeix que "en una situació extraordinària com la que estem vivint, cal adoptar mesures extraordinàries i obligatòries, més enllà de les recomanacions". "Entre tots hem d'ajudar a regular la demanda i els horaris d'utilització del transport públic. L'objectiu és aplanar la corba a les hores punta repartint la demanda al llarg del dia", afegeix.

Entre les mesures que l'AMB ja va demanar al consell extraordinari de l'ATM de dijous passat i que la Generalitat ha recollit per absorbir la demanda creixent de mobilitat i evitar les aglomeracions i nous contagis, hi ha mantenir la priorització del teletreball, sempre que sigui possible, i establir torns presencials independents, en dies alterns, que evitin al màxim el contacte entre treballadors. També, que es flexibilitzin els horaris laborals i s'estableixi l'entrada i sortida de la feina a diferents hores.

D'altra banda, l'organisme metropolità també proposa requerir que només es facin amb mitjans de transport col·lectius els desplaçaments de mobilitat obligada. La resta, a peu o en bicicleta. En l'ús del transport públic, es recorda que durant un temps caldrà mantenir certes distàncies entre els viatgers i fixar el límit d'ocupació que les autoritats sanitàries considerin necessari en cada moment. Finalment, també es recorda que s'ha de restringir al màxim la mobilitat motoritzada de persones sense activats obligatòries en aquests moments, com els estudiants, que ara mateix no tenen activitat acadèmica.

Context actual: programació de la nova oferta, capacitat màxima limitada i baixes laborals

L'AMB recorda el context actual: la recuperació de l'oferta de transport públic no pot ser immediata ja que requereix alguns dies per ser programada i habilitada; el nombre de baixes entre el personal dels transports públics és superior a l'habitual degut a la crisi sanitària actual, i la capacitat dels vehicles està limitada per les autoritats sanitàries. "Tenint en compte que, pels motius exposats anteriorment, l'oferta encara no podrà ser del 100 %, i que es manté  vigent la mesura de seguretat que limita l'ocupació dels vehicles al 33 % de la seva capacitat, podríem arribar a una situació en què el transport públic no pugui donar resposta a la demanda que es generi", exposa Poveda.

Implantació provisional immediata de carrils bus VAO als accessos a Barcelona

El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB també reclama a la Generalitat recuperar una de les mesures que l'AMB ja va plantejar en les diferents cimeres contra la contaminació atmosfèrica: la implantació de carrils Bus-VAO als principals accessos de Barcelona i a les principals vies metropolitanes.

"Caldria habilitar-los de manera provisional i immediata, mitjançant pintura o separadors. Això permetria millorar la velocitat comercial i la freqüència de pas dels autobusos", detalla. En aquest sentit, l'AMB resta a disposició de la Generalitat per decidir conjuntament la ubicació d'aquests carrils reservats al transport públic, així com les altres mesures que s'han d'acordar.

Campanya informativa AMB: Mou-te de manera segura

Davant l'evolució de la Covid-19 i la finalització del permís laboral recuperable, l'AMB posa en marxa demà, dimarts 14 d'abril, una campanya informativa sota el lema "Mou-te de manera segura. Per protegir-te a tu i als altres". L'objectiu és garantir una mobilitat segura que eviti nous contagis de Covid-19 per a les persones que necessàriament s'han de desplaçar per motius autoritzats, com és el fet d'anar a la feina.

El principal canal de difusió de la campanya multimèdia, que s'allargarà fins a principis del mes de maig, serà l'espai públic, a través d'opis, marquesines d'autobusos i els mateixos autobusos metropolitans de l'AMB. També arribarà a la ràdio i a la premsa escrita. Tot plegat es complementarà amb una àmplia estratègia en línia, amb bàners i altres formats digitals i a través de les xarxes socials.

Entre les recomanacions que ofereix la nova campanya de l'AMB hi ha tres grans missatges:  "Sempre que puguis, mou-te a peu o en bicicleta", "Evita utilitzar el transport públic en hores punta" i, en cas d'utilitzar el transport públic, "Fes servir guants i mascareta i respecta les distàncies de seguretat recomanades".

RECORDATORI: Més oferta de Bus metropolità i Metro a partir de demà dimarts

Davant l'evolució de la Covid-19 i la finalització del permís laboral retribuït, l'AMB ha tornat a reajustar el servei de transport públic de la metròpolis de Barcelona. S'incrementa l'oferta a partir del dimarts 14 d'abril, per assumir la nova demanda prevista amb la tornada a la feina de part dels treballadors i amb l'objectiu de seguir mantenint les distàncies de seguretat.

Documents relacionats