El vicepresident de l'AMB Ernest Maragall debat sobre el paper de les àrees metropolitanes en la gestió del Fons Europeu de Recuperació

A la reunió política de la xarxa European Metropolitan Authorities hi han participat representants polítics i tècnics de 17 àrees metropolitanes de 10 països de la Unió Europea.
Els 750.000 milions d'euros del Fons de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea suposen una gran oportunitat per a la recuperació de les àrees metropolitanes europees

Ernest Maragall a la reunió

Aquest dimecres 28 d'octubre s'ha celebrat, de manera virtual, una reunió política de la xarxa European Metropolitan Authorities (EMA), que ha comptat amb la participació del vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, Ernest Maragall, i amb representants polítics i tècnics de 17 àrees metropolitanes de 10 països de la Unió Europea. A més de l'AMB, les àrees metropolitanes que hi han participat són: Milà, Torí, Bratislava, Hèlsinki, Tolosa, Lió, París, Niça, Katowice, Cracòvia, Varsòvia, Lisboa, Porto, Budapest, Tessalònica i el districte de Derry i Strabane (regió d'Irlanda del Nord).

Maragall ha inaugurat la reunió i ha destacat que "estem vivint moments molt complexos" i que "els fons de la Unió Europea destinats a la recuperació i resiliència poden ser una gran oportunitat per transformar els territoris metropolitans i les seves empreses, i per generar llocs de treball i xarxes de seguretat per a les persones més necessitades".

De la reunió, se n'han extret diverses conclusions i totes posen en valor el paper fonamental que les àrees metropolitanes, juntament amb les grans ciutats, estan tenint en la gestió de la crisi de la covid-19. Per aquest motiu i perquè aporten un gran valor afegit destinant recursos a àmbits com la transició energètica, la transició digital, la salut, el transport, l'educació, el suport a les PIMES o la inclusió social, les àrees metropolitanes que han participat en la reunió consideren que estan al capdavant de la resposta de les administracions en la crisi de la covid-19, i que moltes vegades no tenen els recursos ni les competències necessaris per poder actuar. I aquests recursos, asseguren, no poden esperar.

En el cas de l'AMB, s'estan identificant els projectes que es presentaran al Fons de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea (aprovat en el Consell Europeu de 21 de juliol de 2020). Tots els projectes tracten sobre la transició energètica i el medi ambient, la transició digital i la recuperació econòmica, i associen els 36 ajuntaments metropolitans i altres actors.

Sobre aquest fons, de fet, els participants de la reunió política de l'EMA consideren que els 750.000 milions d'euros que injectarà suposen una gran oportunitat per a la recuperació dels seus territoris. No obstant això, la gran majoria de les àrees metropolitanes presents a la reunió han manifestat que no estan participant en el procés de preparació dels programes nacionals ni de selecció dels projectes.

Amb la intenció de reivindicar la seva importància i el seu paper, els participants han acordat preparar un document conjunt que mostri els eixos principals d'inversió i el valor afegit de les grans ciutats i àrees metropolitanes d'acord amb les prioritats del Fons de Recuperació i Resiliència. Aquest document s'enviarà a les institucions europees (Comissió, Parlament, Consell i Comitè de les Regions) perquè en tinguin coneixement i el considerin abans d'aprovar els plans nacionals.

La propera reunió política de l'EMA tindrà lloc l'any 2021 i tractarà sobre el transport, segons ha informat aquest dimecres la vicepresidenta de l'Àrea Metropolitana de Porto, Margarida Belém.

Documents relacionats