El projecte CD-Clean Urban Mobility arriba a la Green Week europea aquest divendres 23 d'octubre

Aquest projecte ha estat un dels 11 projectes aprovats per l'Institut Tecnològic Europeu de Mobilitat Urbana en la convocatòria extraordinària de propostes de 5 milions d'euros contra la pandèmia de la COVID-19. CD-Clean Urban Mobility COVID-19 és una solució mediambiental innovadora, escalable i inspiradora per a les infraestructures de mobilitat com les estacions d'autobús, metro, aeroport i tren

Imatge cartell banner

El divendres 23 d'octubre, de 17.00 a 19.00 h, es presentarà en línia, en el marc de la Green Week, el projecte europeu CD-Clean Urban Mobility COVID19. Aquest projecte ha estat un dels 11 projectes aprovats per l'Institut Tecnològic Europeu de Mobilitat Urbana en la convocatòria extraordinària de propostes de 5 milions d'euros contra la pandèmia de la COVID-19. CD-Clean Urban Mobility COVID-19 és una solució mediambiental innovadora, escalable i inspiradora per a les infraestructures de mobilitat com les estacions d'autobús, metro, aeroport i tren.

La Green Week se celebra cada any el mes d'octubre, i enguany vol destacar especialment com pot contribuir la biodiversitat en la societat i en l'economia, a més del paper que pot tenir a l'hora de donar suport i estimular la recuperació en un món postpandèmic, amb la generació d'ocupació i creixement sostenible. Amb aquesta premissa, l'objectiu principal del projecte CD-Clean Urban Mobility COVID-19 és demostrar l'aplicació d'una solució aquosa amb el màxim efecte antisèptic per a la desinfecció i protecció d'espais públics com ara el transport públic, per evitar la propagació del virus. La solució facilitarà la vida diària de les persones i disminuirà l'impacte negatiu dels productes químics sobre el medi ambient, que també són nocius per a la salut humana i que s'acaben concentrant en les aigües residuals.

Liderada per la corporació internacional Ferrovial, a través de la seva filial Ditecpesa, en aquest projecte hi participen empreses i organitzacions d'Espanya, Bèlgica i Polònia, com Ferrovial, l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i la fundació Finnova de Brussel·les. Aquest potent consorci presentarà el projecte acompanyat d'altres ponents internacionals, membres d'institucions europees, de l'EIT Urban Mobility i gerents de projectes europeus de renom com ara Proptech i el de l'espai de coworking Workero, situat al cor de Brussel·les. Plegats, compartiran els reptes de la mobilitat urbana i dels espais públics en un context posterior a la covid-19, així com els instruments de finançament europeu dedicats a aquest tipus d'innovacions, com CD-Clean Urban Mobility COVID-19. 

El compromís dels membres d'aquest projecte se centra tant en la crisi sanitària, com en la mobilitat urbana i l'emergència climàtica. Per això, el projecte CD-Clean Urban Mobility COVID19 està compromès amb l'Agenda 2030 per als objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides 3 (salut i benestar), 6 (aigua neta i sanejament), 7 (energia neta i assequible), 8 (treball digne i creixement econòmic), 9 (indústria, innovació i infraestructures), 13 (acció climàtica) i 17 (aliança pels objectius).   

El webinar "CD-Clean Urban Mobility long-lasting disinfection" serà l'espai indicat per a tots els que aposten per la innovació i veuen els moments de crisi com una oportunitat de canvi verd i sostenible. Tanmateix, a causa de la pandèmia, els usuaris dels països de la Unió Europea han perdut, de mitjana, un 40 % la confiança en el transport públic, i l'Organització Mundial del Turisme ha predit una davallada en el sector turístic d'entre el 60 % i el 80 % el 2020 (amb relació al 2019). En aquest sentit, projectes com CD-Clean Urban Mobility COVID-19 aporten alternatives ecològiques i sostenibles que permetran recuperar aquesta confiança.

Qui som?

EIT Urban Mobility
L'EIT Urban Mobility té com a objectiu accelerar solucions i fer possible la transició cap a un sistema de transport integrat, centrat en l'usuari i realment multimodal. En tant que la principal comunitat europea d'innovació en mobilitat urbana, l'EIT Urban Mobility pretén evitar la fragmentació fomentant la col·laboració entre ciutats, empreses, educació, investigació i innovació per fer front als reptes més urgents de les ciutats. Les universitats, les empreses i els centres d'investigació d'aquesta comunitat treballen braç a braç amb les ciutats, que serveixen com a espais de proves per demostrar que les noves tecnologies poden resoldre problemes reals en ciutats reals a l'hora de transportar persones, mercaderies i residus de manera intel·ligent.

El passat de mes de maig l'EIT Urban Mobility va llançar una convocatòria europea de 5 milions d'euros per finançar 11 projectes d'innovació relacionats amb la COVID-19.

Ferrovial-Ditecpesa
És un dels principals operadors globals d'infraestructures, compromès amb el desenvolupament de solucions sostenibles. La companyia cotitza a l'IBEX 35, forma part dels índexs de sostenibilitat Dow Jones Sustainability Index i FTSE4Good, i aplica en totes les seves operacions els principis del Pacte Mundial de Nacions Unides, subscrits per la companyia el 2002. Ditecpesa lidera aquest projecte innovador i és qui ha unit els esforços d'empreses emergents a través de la seva promoció oberta.

Fundació Finnovaregio
Fundació belga que dona suport al finançament de la innovació en empreses, regions i municipis. Les seves àrees d'especialització són la transferència tecnològica i la innovació en el desenvolupament sostenible, l'economia circular, la gestió d'aigües i residus, ocupació i joventut, TIC i turisme. En aquest projecte, Finnovaregio s'encarrega de la comunicació i la dimensió legal.

AMB
És l'administració pública de la metròpolis de Barcelona, una gran conurbació urbana formada per un total de 36 municipis. Dissenya i planifica la mobilitat metropolitana i gestiona els serveis de transport públic metropolità. Entre els principals serveis, l'AMB planifica i gestiona el Bus Metropolità i el Metro. Just en aquests dos serveis, és on l'AMB està coordinant, juntament amb TMB, el seu operador de gestió directa, les proves pilot del projecte europeu CD-Clean.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB)
És el principal operador de transport públic de Catalunya i un autèntic referent d'empreses de transport i mobilitat ciutadana a Europa i a tot el món. Juntament amb l'AMB, coordina les proves pilot de CD-Clean i presta les seves instal·lacions i mitjans de transport per als primers assajos fora de laboratori.

Documents relacionats
Enllaços relacionats