El Consell Metropolità reclama al Govern central actuacions d'urgència per recuperar i protegir les platges metropolitanes

| Tema: Platges

L'òrgan de govern de l'AMB apel·la al Ministeri per a la Transició Ecològica, competent en les infraestructures del litoral. El litoral metropolità segueix rebent l'impacte de l'onatge intens després del pas de la borrasca Cèlia

El Consell Metropolità ha acordat aquest dimarts, 22 de març, demanar al Ministeri per a la Transició Ecològica una sèrie d'actuacions d'urgència per posar fre al greu problema de regressió de les platges metropolitanes. Tots els grups hi han votat a favor, excepte les abstencions de Compromís i Acord per Torrelles i Guanyem Badalona en Comú.

Les mesures que l'òrgan de Govern de l'AMB reclama al Govern central són:
  • Dur a terme actuacions necessàries per recuperar les platges desaparegudes i per garantir una amplada de platja suficient que suporti les fluctuacions causades per l'onatge i els temporals.
  • Que les platges recuperades tinguin la morfologia apropiada per garantir-ne l'estabilitat.
  • Garantir la granulometria adequada de la sorra per assegurar-ne el manteniment.
  • Accelerar la redacció dels projectes o estudis necessaris per resoldre el problema de la regressió mitjançant les actuacions estructurals adients.
  • Posar en marxa la descontaminació de la platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs i la de Badalona
Antonio Balmón, vicepresident executiu de l'AMB ha dit que "volem aprofitar la influència del Consell Metropolità per reforçar la petició que li estem fent al Govern de l'Estat. Portem molts anys amb el problema de la regressió del litoral, i tot i que volem posar en marxa polítiques duradores i a llarg termini, ara necessitem urgentment una aportació de sorra, que demanem al ministeri corresponent".

L'AMB remarca que és imprescindible actuar d'emergència per protegir el litoral i accelerar solucions de caràcter estructural que hauran de garantir el futur de les platges metropolitanes. La tendència de regressió és clara i, si no s'atura, la situació pot ser irreversible en poc temps i amb unes conseqüències devastadores en tots els àmbits.

Les platges conformen un espai públic de gran valor social, ambiental, natural, econòmic i paisatgístic. Reben 10 milions d'usuaris cada any i generen 60 milions d'euros d'activitat econòmica.

El temporal marítim continua després de la borrasca Cèlia

Aquesta setmana continua el temporal intens, amb onatge que podrà assolir els 3 metres fins divendres després de la borrasca Cèlia, que ja ha provocat onades de fins a 6 metres i ratxes de vent superiors a 70 km/h. L'impacte que aquesta situació ha provocat constata la fragilitat de les platges metropolitanes.

Actualment ja s'ha perdut el 15 % de les platges metropolitanes i totes pateixen regressió, excepte la del Fòrum (Sant Adrià de Besòs). De fet, algunes platges ja no es poden recuperar de manera natural, perquè l'efecte de l'erosió és més greu quan queden al descobert esculleres i altres estructures.

Els municipis especialment afectats són Montgat, Badalona i el Prat de Llobregat. Montgat ha perdut completament el 70 % de les platges. La platja de la Barca Maria de Badalona ha desaparegut del tot i l'erosió continua avançant cap al sud. El Prat de Llobregat ha perdut més de 600 metres de la platja de Can Camins, tot i les aportacions anuals de 100.000 m3 de sorra que es fan en aquesta zona. Al sud de la platja de Gavà les zones dunars han perdut una gran quantitat de sorra.

Documents relacionats