El bus urbà de Cervelló incorpora un nou servei a demanda a les tardes i es posen en marxa dos park & ride al municipi

| Tema: Mobilitat i transport, Mobilitat sostenible

Des d'avui mateix, es posa en marxa el servei a demanda a les tardes, que es podrà sol·licitar prèviament amb l'app Bus a demanda Cervelló o via telefònica. El bus urbà també amplia l'horari de matí i s'integra a la xarxa de transport públic metropolità, de manera que es pot utilitzar amb els títols de transport integrats de l'ATM. L'AMB ha renovat més de la meitat de les marquesines d'autobús del municipi. L'organisme metropolità també posa en marxa a Cervelló dos aparcaments P+R per facilitar l'intercanvi entre el vehicle privat i el transport públic.

Bus a demanda Cervelló

Avui, dimecres 26 de febrer de 2020, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, i l'alcalde de Cervelló, José Ignacio Aparicio, han presentat les novetats del servei d'autobús urbà d'aquest municipi del Baix Llobregat, que amplia des d'avui mateix els horaris i serveis i passa a integrar-se dins de la xarxa de transport públic metropolità. També s'han posat en marxa dos nous aparcaments d'intercanvi, coneguts com a park & ride, que facilitaran l'intercanvi modal entre el vehicle privat i el transport públic. El municipi compta amb diverses urbanitzacions i una població força dispersa pel territori.

Un cop traspassada la gestió del servei a l'AMB, en ús de les seves competències d'ordenació i gestió dels serveis de transport públic a la metròpolis de Barcelona, el  bus urbà de Cervelló amplia l'horari de servei. Al matí farà una sortida més per línia i, per tant, augmentarà la freqüència, i a la tarda, que fins ara no estava operatiu, funcionarà com a servei a demanda, sota petició. L'AMB també ha renovat més de la meitat de les marquesines d'autobús del municipi.

Pel que fa a les línies regulars del servei de bus urbà que circulen al matí (L1+L3, L2 i L4), amb recorreguts i horaris fixats, s'afegeix una nova sortida a primera hora, a banda de les dues expedicions que ja hi havia per línia: L1+L3, a les 8.45 hores; L2, a les 8.00 hores; i L4, a les 9.15 hores. 

A banda, el servei de bus de Cervelló funcionarà amb un nou vehicle microbús més accessible, més sostenible (redueix l'emissió de gasos contaminants i de partícules) i equipat amb pantalles d'informació per a l'usuari.

Tardes amb servei a demanda, amb l'app AMB Bus a demanda Cervelló
A la tarda s'han establert dues línies de servei a demanda, que només funcionen si se sol·liciten prèviament: la CB1 i la CB2. Hi ha unes parades fixes, però el recorregut depèn de les sol·licituds dels usuaris. La línia CB1 farà dues sortides des del centre de Cervelló, a les 16.45 h i a les 18.15 h, i abastarà Santa Rosa, Mirador, Can Tres, Can Castany, Mas de Can Pi, Can Guitart Vell, Torre Vileta i Granja Garcia. És a dir, l'àmbit territorial de les línies diürnes L1, L3 i L4. La línia CB2  farà dues sortides des del centre de Cervelló, a les 16.00 h i a les 17.30 h, i abastarà Can Rafel, Can Paulet, Les Rovires, Puigmontmany i la Costa de la Perdiu. És a dir, l'àmbit territorial de la línia diürna L2.

Per sol·licitar el servei a demanda, serà necessari utilitzar l'app AMB Bus a demanda Cervelló, disponible gratuïtament a Google Play per als dispositius Android i a l'App Store per als dispositius iOS d'Apple. Un cop descarregada l'app, l'usuari s'hi haurà de registrar amb les seves dades. Posteriorment, ja podrà reservar-hi un trajecte: podrà reservar la línia, el dia, la ruta (parada d'origen i parada de destinació), el nombre d'usuaris que faran el viatge i si es necessita cadira de rodes. Es podrà modificar o cancel·lar la reserva fins una hora abans del servei. En cas de no poder utilitzar l'app, el servei també es pot reservar per telèfon trucant al 936 325 133 en horari d'atenció telefònica (de 8.00 h a 14.00 h i de 16.00 a 19.30 h).

Concretament, aquest sistema a demanda pensat per a les tardes ha estat possible gràcies al suport del projecte europeu Galileo For Mobility i el finançament de l'Agència Europea dels Sistemes Globals de Navegació per Satèl·lit.

Tarifació integrada i accés al sistema metropolità de tarifació social
El servei de bus urbà de Cervelló, gestionat per Soler i Sauret, passa de ser un servei social d'ajuda a la mobilitat a ser un servei de transport públic. Això suposa que es converteix en un servei de pagament, com qualsevol altre transport públic metropolità, i per accedir-hi serà necessari fer servir algun dels títols vàlids.

Entre d'altres, seran vàlids els títols de tarifació integrada de l'ATM. En tractar-se d'una tarifa integrada, dona dret a fer transbord durant una hora i quart (1.15 h) amb qualsevol transport públic. Per tant, als usuaris del bus urbà que facin connexions amb altres transports públics i es desplacin des del municipi a altres poblacions, només els caldrà pagar un viatge per fer tot el recorregut. 

A més, les persones empadronades a Cervelló ja poden accedir al sistema de tarifació social de l'AMB i l'ATM. Les tarifes socials permeten que determinats col·lectius es puguin beneficiar de bonificacions, com els menors de 16 anys, les persones de més de 65 anys o les persones amb discapacitat i els seus acompanyants. 

Fins al 30 d'abril es repartiran bitllets promocionals per promoure el servei i donar temps als usuaris perquè tramitin la tarifació social, si els correspon.

Els títols vàlids per poder viatjar són els següents:

  • Títols integrats d'1 zona: T-usual, T-casual, T-jove, T-dia, T-familiar, així com la resta de títols del sistema tarifari integrat.
  • Tarifació social: T-16, targeta rosa metropolitana, passi metropolità d'acompanyant i T-4.
  • Tarifació ambiental: T-verda
  • Bitllet senzill a bord del bus (no integrat).
A Cervelló, els títols integrats es poden obtenir a l'estanc i les papereries. Fora del municipi, en estacions de FGC, Rodalies o metro, entre d'altres.

Sessió informativa per a la ciutadania
El dijous 13 de febrer, l'AMB i l'Ajuntament de Cervelló van dur a terme una sessió informativa per a la ciutadania a la sala de plens del mateix consistori, per explicar les novetats i característiques del nou servei i també per resoldre possibles dubtes sobre el bus urbà de Cervelló.

Park & ride a Can Guitart i Granja Garcia
D'altra banda, la xarxa d'aparcaments d'intercanvi P+R de l'AMB s'amplia i arriba també al municipi de Cervelló. Concretament, s'han posat en marxa dues noves zones d'aparcament d'intercanvi, vinculades a l'ús de vehicles compartits i del transport públic i gratuïtes per als seus usuaris, a les entrades de les urbanitzacions de Cant Guitart i Granja Garcia. Concretament, al costat de les respectives parades d'autobús, sobre els eixos de la carretera B-40 i de l'antiga N-340. Disposen de 25 places i 12 places, respectivament, i permeten l'intercanvi modal amb les diverses línies d'autobús interurbà i exprés que circulen pel municipi. Aquestes connexions permeten un enllaç ràpid i directe amb el centre de Barcelona.

Per fer servir aquests dos estacionaments, els usuaris s'hauran de registrar al servei a través de l'app d'aparcaments d'intercanvi metropolitans P+R, i hi podran aparcar gratuïtament el seu vehicle durant 24 h. Hauran d'iniciar el servei a través de la mateixa app i podran viatjar amb qualsevol mitjà de transport públic. Després del viatge de tornada amb transport públic, els usuaris podran retirar el vehicle de la zona d'estacionament i finalitzar el servei d'aparcament a través de la mateixa app.

Actualment el servei d'aparcaments d'intercanvi metropolitans P+R està disponible a cinc municipis metropolitans (Castelldefels, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, El Papiol i Cervelló), amb gairebé 300 places d'aparcament. Properament arribarà a tres municipis més (Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Gavà). Té més de 4.300 usuaris registrats, dels quals més de 3.400 són usuaris actius d'alguna de les zones d'aparcament en servei.

Documents relacionats
On
Marker
Cervelló