Desactivació de l'episodi de contaminació atmosfèrica per partícules (PM10) i activació de la fase d'avís preventiu

| Tema: Contaminació

Avui divendres, 23 d'octubre de 2020, l'AMB ha desactivat el protocol d'actuació en cas d'episodis d'alta contaminació atmosfèrica per partícules, que es va activar ahir a causa de la intrusió de pols africana i que remet amb les previsions de canvi meteorològic. Malgrat això, resta activada la fase d'avís preventiu

Segons les darreres informacions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat i ateses les dades enregistrades per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) d'avui (23 d'octubre de 2020):
  • El nivells diaris mitjans de PM10 durant el dia d'ahir van ser superiors a 50 µg/m³ en 26 estacions de mesurament de tot Catalunya.
  • La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i que es podria superar el valor diari de 50 ?g/m³ durant el dia d'avui, ja que es preveu que la intrusió de pols africana persisteixi durant la primera meitat del dia.
  • Els nivells de PM10 estan disminuint a totes les estacions de la XVPCA.

Ahir, dijous 22 d'octubre, l'AMB va activar la fase d'episodi de contaminació perquè el valor límit diari de PM10 va ser superior a 50 ?g/m³ en 28 estacions d'àmbit català (no metropolità) i la previsió a 24 hores no indicava una millora en els nivells.

A partir d'avui, la situació reverteix a l'estat d'avís preventiu per partícules PM10

En aquest sentit, l'AMB ha notificat la situació i les diferents fases, i també ha ofert consells i recomanacions a la ciutadania. Ha aturat les seves obres d'enderrocs i les que eren susceptibles de generar pols, i ha activat els plans d'acció de les seves pròpies instal·lacions. També ha recomanat als ajuntaments i les empreses que ho facin en seves les obres públiques i en les activitats industrials. En l'àmbit de mobilitat, ha recomanat reduir els desplaçaments amb vehicle privat, fer ús de vehicles de baixes emissions, utilitzar el transport públic i, per a les distàncies més curtes, fer trajectes a peu i en bicicleta.

Aquest nou episodi de contaminació torna a posar de manifest la necessitat de seguir avançant en les diferents mesures estructurals en què està treballant l'AMB per tal de millorar la qualitat de l'aire i la qualitat de vida dels habitants de la metròpolis. Dins del seu àmbit competencial, l'Àrea Metropolitana de Barcelona està adoptant unes polítiques públiques decidides per fer front a la contaminació de l'aire.

En matèria de medi ambient, de la bateria d'accions que s'estan desenvolupant destaquen:
  • Reducció i control de les emissions de les obres, a través d'una ordenança marc metropolitana
  • Reducció i control de les emissions de les indústries que tinguin focus emissors a l'atmosfera, a través dels diferents plans d'acció individuals i de les mesures definides per a la indústria al Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire 2020 (PAMQA 2020)
  • Control de la crema de rostolls i de jardineria
  • Difusió de totes aquestes mesures per reduir les emissions a través d'activitats de sensibilització, mitjançant les activitats del programa Compartim un Futur, que l'AMB porta a terme en centres educatius, equipaments municipals i centres col·laboradors, entre altres espais

En matèria de mobilitat, de la bateria d'accions que s'estan desenvolupant destaquen:
  • Zona de baixes emissions Rondes de Barcelona i altres zones de baixes emissions d'àmbit local
  • Targeta verda metropolitana: transport públic gratuït durant 3 anys per als ciutadans de l'àrea metropolitana que canviïn definitivament el cotxe privat pel transport públic
  • Renovació de la flota d'autobusos prescindint dels vehicles dièsel: 450 nous busos fins al 2019
  • Ambientalització de la flota de taxis: no s'autoritzaran nous taxis dièsel a partir del 2019
  • Construcció de carrils bici i aparcaments segurs al territori metropolità: Pla Bicivia
  • Impuls al vehicle elèctric: 10 punts de recàrrega ràpida i subvencions

Alertes gratuïtes al mòbil en cas d'alerta ambiental

A més, l'AMB ofereix al seu web un visor fruit del projecte europeu FutureMOB, d'EIT Urban Mobility, que permet consultar l'evolució de la contaminació atmosfèrica en els darrers dies als diferents municipis metropolitans (https://airemetropolita.amb.cat/). Alhora, mitjançant inscripció al web, es podrà accedir a un servei gratuït d'alertes per alta contaminació en l'àmbit metropolità.

Documents relacionats