Desactivació de l'avís preventiu de contaminació atmosfèrica per partícules (PM10)

| Tema: Contaminació

Avui dissabte, 24 d'octubre de 2020, l'AMB ha desactivat el seu protocol d'actuació en cas d'avís preventiu de contaminació atmosfèrica per partícules, que es va activar ahir a causa d'intrusió de pols africana i que remet amb les previsions de canvi meteorològic. Malgrat això, resta activada la fase d'avís preventiu

La situació ja havia passat ahir, 23 d'octubre, de fase d'episodi a fase d'avís preventiu.

Segons les darreres informacions de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat i ateses les dades enregistrades per la XVPCA d'avui (24 d'octubre de 2020):

  • Durant el dia d'ahir no es va superar el valor de 50 ?g/m³ de mitjana diària a cap de les
  • Estacions integrada a la XVPCA.
  • La previsió a 24 hores indica que es no es preveuen superacions del valor diari de 50 ?g/m³durant el dia d'avui.
En aquest sentit, l'AMB ha notificat la situació i les diferents fases, oferint consells i recomanacions a la ciutadania. Ha aturat les seves obres d'enderrocs i les susceptibles a generar pols, així com també ha activat els plans d'accions de les seves pròpies instal·lacions. També ha recomanat als ajuntaments i empreses que ho facin en seves les obres públiques i les activitats industrials. En l'àmbit de mobilitat, es va recomanar reduir els desplaçaments amb vehicle privat, fer ús de vehicles amb baixes emissions, utilitzar el transport públic i, per a les distàncies més curtes, fer trajectes a peu i bicicleta.

Aquest nou episodi de contaminació torna a posar de manifest la necessitat de seguir avançant en les diferents mesures estructurals en que està treballant l'AMB per tal de millorar la qualitat de l'aire i la qualitat de vida dels habitants de la metròpolis. Dins del seu àmbit competencial, l'Àrea Metropolitana de Barcelona està adoptant unes polítiques públiques decidides per fer front a la problemàtica de la contaminació de l'aire.

En matèria de Medi Ambient, de la bateria d'accions que s'estan desenvolupant, es destaquen:
  • Reducció i control de les emissions de les obres, a través d'una ordenança marc metropolitana
  • Reducció i control de les emissions de les indústries que tinguin focus emissors a l'atmosfera, a través dels diferents plans d'acció individuals i de les mesures definides per a la indústria al Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire PAMQA 2020
  • Control de la crema de rostolls i de jardineria
  • Difusió de totes aquestes mesures per reduir les emissions a través d'activitats de sensibilització: a través de les activitats del programa "Compartim un futur" que l'AMB realitza a centres educatius, equipaments municipals i centres col•laboradors, entre d'altres espais.
En matèria de mobilitat, de la bateria d'accions que s'estan desenvolupant, es destaquen:
  • Zones de Baixes Emissions àmbit Rondes de Barcelona i altres zones de baixes emissions d'àmbit local
  • Targeta Verda Metropolitana: transport públic gratuït durant 3 anys pels ciutadans de l'àrea metropolitana que canviïn definitivament el cotxe privat pel transport públic.
  • Renovació de la flota d'autobusos prescindint dels vehicles dièsel:  450 nous busos fins 2019
  • Ambientalització de la flota de taxis: no s'autoritzaran nous taxis dièsel a partir de 2019.
  • Construcció de carrils bici i aparcaments segurs al territori metropolità: Pla Bicivia
  • Impuls al vehicle elèctric: 10 punts de recàrrega ràpida i subvencions
Alertes gratuïtes al mòbil en cas d'alerta ambiental

A més, l'AMB ofereix a la seva web un visor fruit del projecte europeu del EIT- FUTUREMOB, que permet consultar l'evolució dels darrers dies de contaminació atmosfèrica als seus municipis. Alhora, mitjançant inscripció a la webapp, es podrà accedir a un servei gratuït d'alertes per alta contaminació en l'àmbit metropolità.

Documents relacionats