Barcelona Energia, l'operador elèctric metropolità, incorporarà 9 municipis metropolitans durant el 2021

| Tema: Energia

Els 9 nous municipis passaran a ser accionistes de TERSA-Barcelona Energia, l'empresa pública actualment participada per l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona.
El canvi permetrà als ajuntaments el consum d'energia 100 % renovable, pública i de proximitat per als seus equipaments públics i l'enllumenat municipal, així com assessorament personalitzat en la facturació i facilitats per dur a terme projectes de transició energètica.
Després de la incorporació, el 68 % de la ciutadania metropolitana ja tindrà el seu municipi alineat amb l'operador elèctric metropolità per a l'execució i assessorament de polítiques energètiques.

BE
BE | AMB

L'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, administracions impulsores de Barcelona Energia, l'operador elèctric metropolità han treballat des de l'inici de l'actual mandat per fer possible que s'hi incorporin els municipis metropolitans que vulguin comptar amb aquesta empresa pública com a mitjà propi en les seves polítiques d'impuls de la transició energètica. En el cas de l'AMB, aquesta línia s'inclou en el Pla cilma i energia 2030, l'estratègia climàtica metropolitana.

En els darrers mesos, l'AMB i els 36 municipis metropolitans han fet una ronda de reunions tècniques per avaluar la situació particular de cada ajuntament i decidir si entren a formar part de l'accionariat de TERSA, l'empresa pública que actua com a operador per generar l'energia que, posteriorment, es comercialitza a través de Barcelona Energia.

Els ajuntaments que hi participin obtindran l'energia elèctrica per a tots els seus equipaments públics a través de la comercialitzadora pública, fet que garanteix una energia 100 % renovable certificada, i de proximitat.

Després d'aquesta primera ronda de contactes, 9 municipis han manifestat la voluntat d'iniciar els tràmits aquest 2021. Es tracta de Castellbisbal, l'Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Des del 2018, tota l'energia que l'Ajuntament de Barcelona consumeix per als seus equipaments i enllumenat públic ja prové de Barcelona Energia. Després que s'hi sumin aquests 9 ajuntaments, un 68 % de la ciutadania metropolitana tindrà el seu municipi alineat amb l'operador elèctric metropolità per a l'execució i assessorament de polítiques energètiques.

Avantatges per als municipis que fan el canvi

Els ajuntaments que han optat per sumar-se a l'operador disposaran d'un instrument per impulsar la generació d'energia, i per gestionar i explotar les instal·lacions de generació d'energies renovables del territori. Alhora, Barcelona Energia representarà la producció d'energia d'aquests municipis davant del mercat.

Els avantatges del canvi seran tant en forma d'optimització dels consums i increment de l'eficiència, com els derivats d'evitar combustibles fòssils i altres fonts d'energia contaminants:

  • Reducció del consum energètic. Barcelona Energia portarà a terme tasques d'assessorament per optimitzar i reduir els consums sempre que sigui possible.
  • Consum d'energia 100 % renovable. L'energia generada per TERSA prové de fonts renovables certificades, com la solar fotovoltaica i la valorització energètica, i és energia de proximitat, ja que es genera en instal·lacions situades al territori metropolità.
  • Impuls de l'autoconsum. S'assessorarà els nous municipis sobre la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum en equipaments públics, per exemple en forma de cobertes solars.
  • Estalvi econòmic. Barcelona Energia ha calculat els avantatges econòmics del potencial canvi en quatre municipis metropolitans. En tots quatre, la mitjana d'estalvi en el rebut se situa en un 2 %, similar al que ja experimenta l'Ajuntament de Barcelona; per tant, és més o menys el que estalviaran els 9 municipis que en breu s'uniran a l'operador metropolità. Si en el futur els 36 municipis metropolitans se sumen al canvi, cada any estalviaran 660.000 € en total, així com l'emissió de de 33.402 tones de CO2 a l'atmosfera.
En un primer moment, TERSA oferirà als municipis integrats a Barcelona Energia el següent catàleg de serveis:

Pel que fa a la comercialització d'electricitat, subministrarà als edificis i equipaments públics el total de l'energia que consumeixin; energia que, com s'ha mencionat, serà 100 % provinent de fonts renovables.

Pel que fa a la facturació, oferirà assessorament transparent i personalitzat per a cada cas. També farà formació en matèria d'energies renovables als tècnics municipals per fer augmentar el coneixement que els ajuntaments tenen del sector energètic.

Alhora, el fet que el municipi formi part de l'operador públic també facilitarà que els usuaris privats, tant ciutadania com empreses, puguin fer el canvi i contractar-ne els serveis.

Formar part de l'accionariat de TERSA també permetrà als municipis gestionar a través de l'empresa els seus projectes i la construcció d'instal·lacions solars, que contribuiran a augmentar la generació d'energies renovables, i per tant, a accelerar la transició energètica.

L'operador públic oferirà la realització d'aquests projectes amb diferents models de finançament: a partir del pressupost municipal, o amb una fórmula de finançament participatiu.

Procediment per a la unió dels nous municipis

Un cop manifestada la voluntat d'incorporació dels nous 9 municipis, l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona aprovaran una modificació dels estatuts de TERSA per incorporar-hi la nova línia de treball, i accediran a vendre un petit paquet d'accions a TERSA, que alhora les vendrà als ajuntaments interessats a ser-ne accionistes. La condició d'accionistes els permetrà comptar amb TERSA com a "mitjà propi" i, per tant, facilitarà i simplificarà les relacions amb l'operador públic.

Aquests tràmits s'iniciaran en breu, amb l'aprovació de la mesura per part del Consell Metropolità.

Durant el 2022, es preveu que encara més ajuntaments metropolitans se sumin al canvi i passin a ser accionistes de TERSA, mitjançant l'adquisició de les accions corresponents i la signatura del Pacte d'accionistes.

L'importància de comptar amb un operador metropolità

La transició energètica s'ha convertit en una necessitat que les administracions han d'afrontar com una prioritat en els propers anys. La Declaració d'emergència climàtica, tant per part de l'AMB com de diversos ajuntaments metropolitans, ha posat de manifest que cal situar les energies renovables com a opció preferent, per sobre de l'ús de combustibles fòssils.

El futur de la transició energètica es juga, en bona part, a les ciutats i les àrees metropolitanes, perquè és a les zones urbanes on es concentra la major part de la població i del consum. Per aquest motiu, les administracions d'àmbit local són decisives a l'hora d'encarar aquest canvi.

Malgrat que molts municipis metropolitans treballen per afavorir la transició energètica, a mesura que creix el nombre de projectes es fa més difícil gestionar la complexitat de les dades i de tots els processos associats. Aquesta complexitat supera sovint la capacitat dels recursos humans dels ajuntaments, i cada cop és més necessari comptar amb un suport objectiu, alineat amb la vocació pública de les polítiques municipals.

Amb aquesta missió va néixer Barcelona Energia, arran d'una demanda reiteradament exposada als diferents grups de treball metropolitans que s'han dut a terme des que el 2016 es va constituir la Taula Metropolitana per a un Nou Model Energètic a l'AMB.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Publicacions relacionades
  • Pla clima i energia 2030 portada
    Tema:
    Energia, Canvi climàtic
    Tipus:
    Manual
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Plans i programes
    Suport:
    Electrònic