Aprovada definitivament la declaració d'àrees d'habitatge tens en sis municipis metropolitans més

| Tema: Habitatge

L'AMB ha declarat àrees de mercat d'habitatge tens 26 municipis, xifra que representa un 75 % del territori metropolità.
L'objectiu és regular el mercat de lloguer d'habitatges per desinflar els preus abusius.

Metròpolis Barcelona

El Consell Metropolità de setembre ha aprovat la declaració definitiva d'àrees d'habitatge tens a Begues, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Molins de Rei, la Palma de Cervelló i Cerdanyola del Vallès. L'entrada en vigor serà l'endemà de la publicació d'aquests acords en el BOPB.

Àrea d'habitatge tens: llei, regulació i mesures
La declaració d'una àrea d'habitatge tens deriva de la Llei 11/2020, aprovada pel Parlament de Catalunya el 18 de setembre, que estableix una sèrie de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes de lloguer d'habitatge.

L'objectiu de la Llei és regular les rendes en aquests contractes de lloguer per contenir-les, evitar l'increment de preu dels pisos i desinflar els preus abusius que han de pagar els inquilins. La llei determina que els propietaris d'habitatges han de fer pagar com a renda de lloguer el preu determinat per l'índex de referència de preus de lloguer. En cas que el propietari no ho compleixi, el règim sancionador vehiculat a través de la Llei 18/2007 pot arribar a imposar multes de fins a 90.000 €.

Aquesta declaració regula quatre aspectes concrets: àmbit, durada, reducció de l'índex de referència dels preus de lloguer i la possibilitat d'excloure els habitatges de més de 150 m2.

La declaració d'habitatge tens és possible si es compleix una d'aquestes tres condicions: que l'àrea en qüestió experimenti un creixement sostingut superior al de la mitjana de tot Catalunya, que el preu del lloguer superi el 30 % dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys, o que el preu de l'habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l'IPC en els últims 5 anys.

L'AMB té la competència d'aprovar la declaració d'habitatge tens als 36 municipis metropolitans tret de Barcelona ciutat, on l'Ajuntament té la potestat de fer-ne la declaració. La Generalitat de Catalunya tramita aquest procediment a la resta de municipis catalans. 

Documents relacionats