Alfred Bosch defensa el posicionament de l'AMB a Europa i al Mediterrani davant la comissària europea

| Tema: Relacions internacionals

El finançament de les àrees metropolitanes i els reptes de les ciutats del futur han estat els eixos centrals de la trobada

Alfred Bosch, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB i de MedCities s'ha reunit aquest dimarts 23 de gener a Brussel·les amb Corina Cretu, comissària europea de Política Regional en una reunió on han participat representants de xarxes de ciutats com l'Eixo Atlántico, MedCities o la Conferència de Ciutats de l'Arc Atlàntic.

Bosch ha defensat que la política de cooperació territorial europea ha de donar respostes efectives als grans reptes de la UE com la crisi política, el canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica o la integració dels refugiats, i ha d'adquirir una dimensió urbana i metropolitana.
"La Unió Europea no pot deixar de banda els territoris més perifèrics i Barcelona ha de liderar una xarxa de ciutats i obrir totes les portes possibles per ser escoltada a Europa", ha explicat Bosch després de la trobada.

En el transcurs de la reunió s'ha reivindicat la necessitat que la UE porti a terme polítiques macroregionals que vagin més enllà de les fronteres administratives establertes i incorporin una visió geogràfica real. Tal com succeeix amb les regions del Bàltic, Adriàtic-Jònic i Danubi, Bosch reivindica una estratègia conjunta per al Mediterrani, que milloraria la governança a l'Europa del sud i la gestió de les seves àrees metropolitanes. D'aquesta manera, s'hi incorporarien ciutats i agents de països que no formen part de la UE i seria més fàcil solucionar problemes que afecten tota la regió mediterrània, independentment del país o continent on es trobin.

Aquesta reunió s'emmarca en la definició dels pressupostos que està portant a terme la Comissió Europea per al període 2020-2027. Una part important del finançament es destina a la política de cohesió de la UE, que reserva 9.260 M€ (2,4% dels seus fons) a programes de cooperació territorial.

L'AMB i la xarxa MedCities participen en alguns dels projectes d'aquesta cooperació territorial de la Unió Europea, com ara GO-SUMP (sobre mobilitat sostenible a la Mediterrània), SMART-MR (polítiques metropolitanes de transport públic) o SUB-URBAN (gestió d'espais urbans en desús). Aquests projectes tenen un gran valor per als serveis metropolitans perquè presenten una gestió innovadora i financen noves activitats en xarxes com MedCities.

Antecedents

La política de cohesió de la UE té un pes molt important dins dels pressupostos globals i alguns països de la UE posen en qüestió aquest model fins al punt que tenen intenció de reduir l'aportació econòmica o fins i tot eliminar la seva contribució.

Per això, l'Àrea Metropolitana de Barcelona a través de la European Metropolitan Authorities (EMA) ha dut a terme diverses accions perquè la UE continuï mantenint aquestes polítiques regionals, com ara la declaració política que més de 20 àrees metropolitanes van aprovar a Varsòvia el mes d'octubre passat o la reunió que Alfred Bosch i la comissària europea Cretu van tenir a Brussel·les el mes de febrer del 2017.

En aquesta mateixa línia, l'any passat un conjunt de xarxes i plataformes europees van iniciar un procés per elaborar un posicionament sobre el futur de la cooperació territorial europea. Sota el paraigua de la marca Cities 4 Cooperation Platform, es van unificar la Red Ibérica de Entidades Transfronterizas (RIET), la Conferència de Ciutats de l'Arc Atlàntic, MedCities i el Fòrum de Ciutats de l'Adriàtic i el Jònic. 

Documents relacionats