El Consell Metropolità aprova l'avanç del Pla Director Urbanístic Metropolità, el Pla Metropolità de Mobilitat Urbana i l'ordenança per regular les tarifes dels serveis d'abastament d'aigua, inicialment

| Tema: AMB

L'aprovació de l'avanç del PDU és el resultat de més de tres anys de procés de participació tècnica i cooperació amb els 36 municipis coordinat des de l'AMB, i té la finalitat de fer possible el "dret a la ciutat": garantir el dret a l'habitatge en un entorn urbà amb tots els equipaments necessaris, accessible, saludable, ambientalment sostenible i econòmicament pròspera. El Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU) aprovat inicialment és l'instrument de planificació i programació de polítiques i inversions per millorar i fer més sostenible la mobilitat a tot l'àmbit de l'AMB i millorar la qualitat de l'aire. S'aprova inicialment la nova ordenança de les tarifes de subministrament d'aigua per a tots els municipis de l'AMB. En el cas de la ciutat de Barcelona i dels altres 22 municipis servits per Aigües de Barcelona —ABEMCIA— es congelen els preus per aquest any 2019 i es preveu una reducció del 5'7 % del preu de l'aigua per l'any 2020.

S'aprova l'avanç del Pla director urbanístic (PDU)

El Consell Metropolità ha donat llum verda al primer pas en el procés de tramitació del Pla director urbanístic metropolità PDU El PDU és el punt de partida per substituir el Pla General Metropolità de Barcelona, que ha ordenat l'urbanisme de 27 municipis de l'àrea de Barcelona durant més de quaranta anys. Aquest Avanç se sotmet a un procés de participació ciutadana i de recollida de propostes que es perllongarà fins a finals del 2019. Aquest Avanç de planejament també implica l'inici d'un procés d'avaluació ambiental.

L'Avanç, que incorpora el Programa de participació ciutadana i el Document inicial estratègic, recull les aportacions de més de 800 tècnics i experts, fetes en un procés de participació tècnica que s'ha desenvolupat en tres fases i que ha durat gairebé 3 anys. A la primera fase van intervenir com a ponents 25 experts dins un cicle de workshops temàtics amb un total de 503 participants.

La segona fase va comptar amb 290 experts i vuit taules de debat, que van servir per concretar les directrius urbanístiques. Finalment, durant el 2018, s'han dut a terme 19 reunions de treball amb els 37 tècnics nomenats per cadascun dels ajuntaments metropolitans. Aquesta elaboració participativa ha servit per redactar les bases del futur PDU i la formulació de criteris en relació amb temes com l'estructura territorial, la mobilitat de població, els espais oberts, les àrees d'activitat o el metabolisme urbà.

EL PDU serà l'eina que ordenarà el territori metropolità durant les properes dècades i  ha de ser una peça fonamental per fer realitat el dret a la ciutat, entès com un procés de transició cap a una ciutat  equitativa, en què es garanteixi el dret a un habitatge digne, en un entorn més saludable i sostenible ambientalment,  accessible, eficient i econòmicament pròsper. Es tracta d'un nou instrument urbanístic que substituirà el Pla General Metropolità (PGM) del 1976. La nova eina respon al mandat establert per la Llei de l'Àrea Metropolitana de Barcelona aprovada l'any 2010, i donarà resposta als nous reptes, necessitats i requeriments de la metròpolis de Barcelona amb una visió de conjunt, que tingui en compte la naturalesa plurimunicipal de bona part dels problemes que incideixen sobre aquest territori. Alguns d'aquests reptes són les polítiques d'habitatge, la gestió del litoral o la mobilitat, que són aspectes que sobrepassen els límits municipals i requereixen una visió metropolitana que ajudi a aportar-hi solucions i alhora un nou marc urbanístic que s'adapti a la realitat del moment.

Aprovació inicial del Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU)

El Consell Metropolità també ha aprovat avui inicialment el Pla metropolità de mobilitat urbana PMMU, l'instrument de planificació i programació de polítiques i línies d'actuació sobre mobilitat que l'AMB preveu impulsar i executar en els propers sis anys (2019-2024), en col·laboració amb els ajuntaments metropolitans i les administracions competents. Va ser presentat als agents econòmics i socials el passat dimecres 20 de març, al VI Consell de la Mobilitat. El pla recull 102 mesures per millorar la mobilitat metropolitana i està valorat amb un cost de 1.354 milions d'euros, dels quals l'AMB n'assumirà 370 M€, més 8.922 milions d'euros en infraestructures.

Aquestes mesures es concreten en:
  • Millora dels serveis de transport públic.
  • Establiment d'una xarxa viària prioritària metropolitana per als serveis d'autobús.
  • Foment i millora de la intermodalitat en el transport públic.
  • Impuls a les zones de baixes emissions.
  • Regulació metropolitana de l'aparcament en superfície.
  • Optimització del transport urbà de mercaderies.
  • Política metropolitana de tarifació viària per ús, congestió i contaminació.
  • Actuacions d'impuls de l'ús de la bicicleta.
  • Impuls a la introducció de vehicles de baixes emissions (VBE).
El PMMU preveu reduir entre un 5% i 7% de les emissions de CO2, el 30 % de les emissions d'NO2 i PM, i rebaixar el 50 % de la població exposada a una baixa qualitat de l'aire i un 10 % de la mortalitat anual per aquestes causes. El pla també recull les actuacions que l'AMB considera prioritàries en la xarxa ferroviària i viària, necessàries per assolir el model de mobilitat sostenible.

El PMMU dibuixa un model de mobilitat metropolitana futura fonamentat en 4 pilars estratègics (mobilitat saludable, sostenible, eficient i equitativa) i els seus objectius estan alineats amb els establerts al Pla clima i energia 2030 de l'AMB, amb l'Acord de París sobre canvi climàtic i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU.

Aprovació inicial de l'Ordenança per regular les tarifes dels serveis d'abastament d'aigua potable

Durant el ple, el Consell Metropolità també ha aprovat inicialment l'Ordenança per regular les tarifes de subministrament d'aigua potable als trenta-sis municipis que conformen l'AMB, així com també els altres drets econòmics per a la prestació d'activitats connexes. Aquesta ordenança regula els aspectes bàsics per garantir els processos de determinació de les tarifes i del seu cobrament.

Pel que fa a les tarifes del subministrament d'aigua dels municipis servits per Aigües de Barcelona Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l'Aigua, SA, les tarifes incorporades a l'ordenança preveuen la congelació del preu de les tarifes per l'any 2019 i una reducció de preus del 5'7 %  pel proper any 2020.

L'acord, aprovat inicialment, se sotmetrà a un termini d'informació pública de trenta dies, per a la formulació de reclamacions i al·legacions, i serà notificat als ajuntaments metropolitans i a la Comissió de Preus de Catalunya, per tal que emetin els corresponents informes abans de l'aprovació definitiva.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Seu de l'AMB