La presidenta de l'AMB, Ada Colau, visita la Palma de Cervelló i les actuacions que l'organisme metropolità ha fet al municipi

| Tema: Acció de govern

Ha visitat, amb l'alcalde, Xavier González, l'inici del camí de vianants que l'AMB ha fet entre la urbanització de Can Vidal i el nucli del municipi. Properament, es duran a terme les obres de sanejament en alta entre la Palma de Cervelló i Cervelló i també es construirà una caldera de biomassa que donarà servei al poliesportiu municipal. En l'àmbit del transport públic, l'AMB recorda la implantació de la tarifa plana metropolitana i la transferència de la gestió de les línies d'autobusos interurbanes que passen per la Palma de Cervelló.

Avui diumenge, 20 de gener de 2019, la presidenta de l'AMB, Ada Colau, ha visitat la Palma de Cervelló, amb l'alcalde d'aquesta localitat, Xavier González, per conèixer de primera mà els resultats de les actuacions que ha dut a terme l'AMB en aquest municipi del Baix Llobregat en aquest darrer mandat, i comentar les que estan pendents d'acabar-se.

Conjuntament, Colau i González han analitzat les principals actuacions en matèria de planejament, obres i projectes que s'han fet aquest municipi metropolità, el més petit en nombre d'habitats de la metròpolis de Barcelona (3.023 habitants). També han recordat les millores que s'estan implantant en l'àmbit de la mobilitat i el transport públic.

"L'AMB ha de ser col·laboradora amb els municipis metropolitans com la Palma de Cervelló, que fa una funció social essencial de la protecció del medi", ha exposat Colau, que ha destacat també el valor que aporta a la metròpolis de Barcelona aquest tipus de comunitats tan arrelades al territori. "Cal enfortir la visió metropolitana i seguir aprofundint tant als municipis grans com als més petits, basant-se sempre en la cooperació", ha recordat Colau. La presidenta de l'AMB també ha destacat els grans reptes i problemes compartits que la metròpolis afronta, com ara la contaminació, l'habitatge, la sostenibilitat o els serveis bàsics com l'aigua o l'energia.

"La Palma és un poble petit i acollidor, el de menys població de l'àrea metropolitana de Barcelona. Envoltat de natura, hem estat capaços de mantenir un equilibri entre urbanisme i entorn. Marcar el nostre compromís per tirar endavant aquesta àrea metropolitana de tots, des de la gran urbs que és Barcelona, amb més d'1'6 milions d'habitants, i la Palma de Cervelló, amb més de 3.000 habitants", ha explicat González.

Obres i infraestructura verda

Després de firmar en el llibre d'honor del municipi, Colau i González han visitat i comentat algunes de les obres metropolitanes que s'han dut a terme durant el mandat 2016-2019. S'han apropat a l'inici del camí de vianants que s'ha fet entre la urbanització de Can Vidal i el nucli de la Palma de Cervelló, una obra feta per l'AMB i ja finalitzada, per un import de 388.760,55€. Concretament, es tracta d'una connexió per a vianants per facilitar els desplaçaments a peu entre aquest barri i el nucli urbà del municipi.

També han parlat sobre el parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan. Des de la finalització de l'obra, a l'abril del 2015, l'AMB hi ha fet diverses millores i ha integrat aquest espai verd del municipi dins la xarxa de parcs metropolitans. Aquest conjunt de petits pulmons verds de la metròpolis de Barcelona és un referent pel que fa a la gestió d'espais verds.

D'altra banda, Colau i González també han parlat d'obres que es van pactar per aquest mandat i que estan en fase de tramitació administrativa, pendent que l'obra es realitzi l'obra. En aquest sentit, també han recordat les obres de sanejament en alta (col·lector) que està previst que s'executin entre Cervelló i la Palma de Cervelló, i que beneficiaran ambdós municipis. Hi ha un conveni entre l'AMB i l'ACA, amb un import de 829.530 euros per a l'any 2019 i d'1.035.000 euros per al 2020, per dur-ho a terme. L'AMB va redactar l'any 2017 el projecte constructiu i l'ACA finançarà l'actuació.

D'altra banda, l'AMB ha donat un suport important en matèria de planejament urbanístic. En aquest àmbit destaquen, per exemple, el Pla especial del parc fluvial de la riera de Rafamans i el Pla especial del catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions de la Palma de Cervelló. Aquesta darrer, el va aprovar definitivament l'AMB el febrer del 2017.

Caldera de biomassa per produir calefacció i aigua calenta

Entre altres temes, la presidenta de l'AMB i l'alcalde han parlat sobre la propera implantació d'una caldera de biomassa al municipi, associada amb la gestió dels boscos dels municipis, que es troben dins de les muntanyes del Baix Llobregat. L'objectiu d'aquesta caldera, que tindrà una potència tèrmica de 35 kW i un pressupost de 39.567€, és produir calefacció i aigua calenta sanitària al Poliesportiu Municipal de la Palma de Cervelló. Les obres estaran executades el primer trimestre del 2020.

Concretament, aquesta caldera és un dels projectes destacats que té el municipi dins el Programa metropolità d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG), fet amb un procés de participació municipal i amb l'objectiu de recuperar i millorar infraestructura verda, i forma part del Pla d'Inversions del mandat 2016-2019, dotat aquest darrer amb 15 milions d'euros.

Tarifa plana metropolitana i transferència de la gestió de línies d'autobusos

En l'àmbit del transport públic, cal destacar que aquest any 2019 s'ha dut a terme la implantació de la tarifa metropolitana, que ha suposat que els ciutadans de tots els municipis paguin una única zona tarifària per desplaçar-se per tota la metròpolis de Barcelona. També, la Palma de Cervelló fins ara estava en segona corona, tot i pertànyer a l'AMB, cosa que per als seus ciutadans suposava un greuge econòmic. La tarifa metropolitana, en canvi, ha suposat una reducció important del preu dels viatges. Per exemple, el cost de la T-10 s'ha reduït a la meitat.

D'altra banda, l'AMB ha iniciat les gestions pertinents perquè tenir competència i gestionar les línies interurbanes d'autobusos que donen servei al municipi, i que tenen el seu itinerari íntegrament comprès en l'àmbit metropolità. Actualment, les opera l'empresa Autocorb i formen part d'una concessió de titularitat de la Generalitat de Catalunya. Des de l'AMB es recorda que el Consell Metropolità del desembre de 2017 va sol·licitar a la Generalitat de Catalunya la transferència de la titularitat dels serveis públics regulars de transport de viatgers per carretera que incorporen línies de transport urbà col·lectiu de viatgers que es presten íntegrament dins dels municipis de l'AMB.

Documents relacionats
On
Marker
La Palma de Cervelló