Territorialització de l'Agenda 2030

| Tema: Cooperació internacional

L'AMB explica el procés d'alineació del PAM metropolità i els ODS de l'Agenda 2030

Imatge del curs virtual

"Territorialización de la Agenda 2030 en El Salvador" va ser el títol d'un curs virtual destinat a càrrecs electes i funcionariat de diversos municipis del país mesoamericà, on es va explicar el procediment d'alineació del Pla d'actuació metropolità (PAM) amb l'Agenda 2030 de les Nacions Unides que està fent l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i on també es van intercanviar reflexions sobre governança metropolitana vinculada a la territorialització de l'AGENDA 2030.

L'activitat, que es va dur a terme el passat 10 de febrer, forma part del projecte del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD): "Aportant a l'Agenda 2030 des de l'àmbit local a El Salvador i Catalunya", executat per les institucions salvadorenques Centro de Capacitación para la Democracia (CECADE) i el Consorcio de Intermunicipalidades del Oriente de El Salvador. La presentació del PAM metropolità va anar a càrrec del director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Administració metropolitana, Héctor Santcovsky.

PAM metropolità, territorialització i ODS

En el marc del projecte del Fons Català Aportant a l'Agenda 2030 des de l'àmbit local a El Salvador i Catalunya, executat per les institucions salvadorenques Centro de Capacitación para la Democracia (CECADE) i el Consorcio de Intermunicipalidades del Oriente d'El Salvador, el passat dia 10 de febrer es va dur a terme un curs virtual sota el títol "Territorialización de la Agenda 2030 en El Salvador". 

Santcovsky, com a responsable del procés d'elaboració del PAM 2019-2023, va descriure el procediment d'alineació del PAM amb l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Anteriorment, es va realitzar un diagnòstic per identificar la manera com l'AMB podia contribuir a assolir les fites descrites dins de cada ODS, es va identificar de manera general i es va aprofundir especialment des de les àrees d'Ecologia i d'Internacional i de Cooperació.

Durant el curs virtual, també es van poder intercanviar reflexions sobre governança metropolitana, que es va vincular a la territorialització de l'Agenda 2030 i es va exposar l'experiència pròpia de l'AMB com a administració supramunicipal. En aquest punt es va emfatitzar la responsabilitat de tots els nivells de govern, des dels centrals fins als ens locals i supramunicipals, en el repte per assolir els ODS al llarg dels propers deu anys. Són aquests nivells de governança local més propers a la ciutadana qui, a través de les seves institucions públiques, tenen un paper clau per avançar vers la territorialització i el compliment dels ODS.

Les campanyes de divulgació i socialització de l'Agenda 2030, les accions de capacitació i el diàleg sobre els ODS enforteixen les capacitats locals i supramunicipals i la formulació i implementació de polítiques públiques que s'articulin amb els ODS i l'Agenda 2030 i que responguin adequadament a les necessitats de la societat i del territori, tot reconeixent les pròpies dificultats i maximitzant-ne les potencialitats. 

Documents relacionats