Presentació de MedUrbanTools

| Tema: Cooperació internacional

Plataforma de coneixement i intercanvi dels projectes mediterranis

MedCities ha presentat la web MedUrbanTools, una plataforma que té com a objectiu compartir casos pràctics de projectes en funcionament en ciutats mediterrànies. A la sessió hi han assistit una vintena de persones dels diferents serveis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Oriol Illa, director de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ha obert la sessió donant la benvinguda i explicant la importància que aquesta eina té per a l'AMB pel que fa al retorn i al benefici que les ciutats i els municipis de l'àrea metropolitana en poden extreure. A banda, també ha remarcat que presentar-la en el si de l'ens públic és una de les prioritats per tal der fer-la un instrument útil que es pugui anar enriquint amb més projectes: "Serà l'ús de l'eina el que marcarà el seu èxit", ha dit.

Per la seva banda, el secretari general de MedCities, Josep Canals, ha fet una breu presentació de la xarxa de ciutats mediterrànies per contextualitzar el perquè de l'eina en línia i ha subratllat la importància de donar-la a conèixer tant internament, als departaments de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, com en altres fòrums on la transferència de coneixement i la capitalització de resultats de diversos projectes pugui resultar d'interès.

Oriol Barba, director de MedCities, ha explicat detalladament el sistema de navegació de l'eina, dividit per temàtiques com són la mobilitat sostenible, el medi ambient, la gestió de residus, la creació d'estratègies de ciutat i governança, la transició energètica, la planificació urbana o el canvi climàtic, entre d'altres. A més, s'ha ensenyat com tot el que s'hi pot trobar està ordenat seguint tres formats diferents, segons si són l'explicació de casos pràctics on es detallen els objectius i resultats del projecte, si són una eina metodològica –en format fitxa– o si són veus, amb entrevistes a experts en diverses matèries.

En paraules d'Oriol Barba "la plataforma en línia MedUrbanTools és una eina i un repositori de projectes, viu i obert, que pretén ser útil pel que fa la compartició del coneixement que les ciutats mediterrànies posen a disposició d'altres que puguin interessar-se per les mateixes temàtiques i, el més important, que els permet aprendre les unes de les altres d'una manera horitzontal i transversal".

MedUrbanTools té l'objectiu d'anar més enllà i ser un reflex de tot allò que es treballa en projectes mediterranis. Per això està obert que altres entitats i plataformes –i no només MedCities– puguin publicar el seus continguts d'interès. L'objectiu a curt i mitjà termini és que l'eina sigui molt més que un banc de bones pràctiques. Segons Oriol Barba, "busquem recuperar els continguts que per la naturalesa de projectes que tenen una durada determinada, podrien quedar en l'oblit en altres webs i plataformes. Volem recuperar el coneixement i, sobretot, veure a qui és útil i com les ciutats poden capitalitzar els aprenentatges, tant de les bones i exitoses pràctiques, com dels entrebancs amb què s'han pogut trobar al llarg del projecte".

Per finalitzar la sessió el cap del Servei de Relacions Internacionals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Xavier Tiana, ha reconegut la bona feina feta i la utilitat del portal MedUrbanTools i ha tancat amb una reflexió sobre la necessitat d'incorporar encara més contingut de les ciutats del nord del mediterrani, així com d'experiències i projectes d'alguns dels 36 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que reflecteixin la feina duta a terme per les diverses àrees i departaments de la institució.

Documents relacionats