Lesbos, una illa que espera

| Tema: Cooperació internacional, Relacions internacionals

El documental estrenat el setembre de 2019 ja està disponible en línia

Imatge de la notícia

Des del passat 25 de setembre està disponible en línia, al web de Televisió de Badalona, el documental Lesbos, una illa que espera.

Aquest documental, preestrenat als cinemes Girona de Barcelona l'any passat, s'ha posat encara més d'actualitat després que el 9 de setembre passat, el govern grec declarés l'estat d'emergència a l'illa de Lesbos després de l'incendi que es va produir al camp de refugiats de Mòria i que ha deixat més de 12.000 persones refugiades en un camp provisional amb condicions molt complexes.

El dia a dia d'aquesta situació complicada, especialment pel que fa als drets humans, queda perfectament reflectit en el documental.

Lesbos, una illa que espera està dirigit pels professionals de Televisió de Badalona Susana Soldado i Raúl López, i produït per Badalona Comunicació, amb la participació de l'AMB i la col·laboració de l'ONG grega Lesvos Solidarity i la Diputació de Barcelona.

Projectes transformadors amb la participació de l'AMB

El documental pretén copsar el dia a dia de l'illa de Lesbos, uns anys després de l'arribada de milers de persones que fugien de conflictes a la Mediterrània. Compta amb el testimoniatge de refugiats, habitants, polítics locals i ONG locals i internacionals. A través dels testimonis i les imatges, el film mostra com la ràbia, l'esperança, el cansament, la gratitud, la recança i la solidaritat neixen i es barregen en una societat alterada per l'arribada de milers de persones i que és capaç d'impulsar projectes transformadors.

Un exemple d'aquests projectes transformadors és el que desenvolupen Lesvos Solidarity i l'AMB des del 2017. Es tracta d'un programa per reciclar, produir i comercialitzar productes elaborats amb les armilles salvavides, embarcacions i altres elements que s'acumulaven a l'illa. D'aquesta manera, es compleix un doble objectiu: d'una banda, reciclar aquests residus que s'acumulaven a l'illa i, de l'altra, donar oportunitats laborals a persones refugiades i locals que viuen a l'illa. Així mateix, es facilita acompanyament psicosocial i legal als participants.

L'AMB està assumint des del 2015 un fort compromís amb la Mediterrània que s'ha traduït en la implementació d'una política específica de cooperació pel refugi. Per una banda, s'està donant suport als països de la Mediterrània oriental que estan acollint (Grècia, Turquia, el Líban i Jordània). Per altra banda, també s'està treballant a Síria, país que suposa el principal focus d'origen de refugiats.

Documents relacionats