Inici del projecte "ValEUr-Gabès"

| Tema: Cooperació internacional

Optimització de la gestió d'aigües pluvials al municipi de Gabès (Tunísia)

Imatge de la notícia

Iniciem el projecte "ValEUr-Gabes: Valorització de les aigües urbanes per mitjà accions i instruments innovadors", finançat pel programa EuropeAid de la Unió Europea (UE) i liderat per l'AMB amb la participació de l'Associació MedCités i de la Municipalitat de Gabès (Tunísia) com a entitats sòcies.

En un país com Tunísia, caracteritzat per episodis d'escassetat d'aigua i inundacions, que cada vegada seran més freqüents a causa del canvi climàtic, l'ús integral dels recursos hídrics permet una gestió de l'aigua més eficient, a la vegada que contribueix a millorar la qualitat dels aqüífers i, indirectament, a mantenir els ecosistemes naturals. ValEUr-Gabès sorgeix de les necessitats i reptes de la gestió de l'aigua identificats durant el procés d'elaboració de l'Estratègia de Ciutats (EdC) de Gabès, "Gabès 2030", finalitzada el 2018 amb la cooperació tècnica i metodològica de MedCités i basada en un procés de concertació amb els diferents actors de la ciutat i la participació de la societat civil i la ciutadania.

El projecte té per objectiu intercanviar eines i estratègies innovadores amb la ciutat tunisiana de Gabès que permetin optimitzar-ne la gestió de les aigües pluvials i de recursos hídrics no convencionals. L'experiència serà compartida amb altres àrees urbanes a Tunísia i de la regió de la Mediterrània per tal d'impulsar la reflexió i enfortir el coneixement i capacitats per fer front als impactes del canvi climàtic relatius a fenòmens hídrics. La intervenció proposa enfocaments innovadors en tres àmbits diferents: metodològicament, amb l'elaboració participativa d'un pla integrat de gestió d'aigües pluvials urbanes (APU); en l'àmbit institucional, on es treballarà en la definició de mecanismes i instruments concrets per fomentar el desenvolupament de la gestió d'APU, i en l'àmbit tècnic, a través de la implementació de projectes pilot vinculats amb la recollida d'aigua no contaminada a les teulades per a usos domèstics i municipals, així com a la valorització de l'aigua de pluja per a la recàrrega d'aigües subterrànies o reutilització en usos municipals.

A més de la gestió general del projecte, que durà a terme el Servei de Cooperació Internacional de l'AMB amb el suport de MedCités, el servei de Gestió de l'Aigua de l'AMB tindrà un paper actiu en l'assessorament tècnic del projecte. Així mateix, la participació de les entitats de recerca Institut Méditerranéen de l'Eau (IME) i INSA LYON - Laboratoire Déchets Eaux Environnement Pollutions (INSA-DEEP), que actuaran com a associades del projecte, també aportarà valor afegir a l'experiència. 

Documents relacionats