Homenatge a Dídac Pestaña

| Tema: AMB

Alcalde de Gavà durant 20 anys i vicepresident de la Mancomunitat de Municipis (1995-2007)

Dídac Pestaña

Des del Consell Metropolità volem tenir unes paraules de record per a Dídac Pestaña, una figura destacadíssima en les administracions d'aquest territori, i que, dissortadament, ens va deixar ahir.

Municipalista convençudíssim, Dídac Pestaña sempre va defensar el paper dels governs locals com a actors indispensables per fer evolucionar la Barcelona metropolitana, i com a instrument per superar les desigualtats i fer una societat metropolitana més justa.

Durant el primer mandat democràtic després de la transició, als 23 anys va esdevenir l'alcalde més jove de la història de Gavà, la seva estimada ciutat. I durant 20 anys, entre el 1985 i el 2005, va ser l'artífex d'una transformació profunda al municipi, posant les bases de grans projectes de futur que han fet avançar Gavà fins a convertir-lo en model i font d'inspiració d'altres grans actuacions metropolitanes.

Amb entusiasme i, per descomptat, vocació política, va aconseguir, juntament amb els municipis de Viladecans i Castelldefels, canviar la façana litoral del Baix Llobregat, impulsant la modernització i millora de la zona en tots els fronts: des de la renovació d'infraestructures fins a l'optimització dels serveis municipals.

Gràcies a l'expertesa que li van donar els anys de govern municipal, i a una profunda comprensió del funcionament dels serveis d'un municipi, entre el 1995 i el 2007 va assumir el càrrec de vicepresident executiu de la Mancomunitat de Municipis, entitat precursora de l'AMB que tenim avui. I des d'aquesta posició, va tenir l'habilitat de transformar la "Manco", de determinar com calia organitzar els serveis en clau metropolitana per fer un territori més fort i competitiu.

Com a ferm creient en les economies d'escala, i en la necessitat dels municipis de treballar pel bé comú, una de les seves aportacions principals va ser la gestió integral de les platges metropolitanes, així com l'establiment de la xarxa de parcs metropolitans. Els anys han demostrat que aquesta organització del treball és clau per defensar i protegir els actius naturals més importants de la metròpolis.

La seva visió estratègica també va permetre el desenvolupament d'una política metropolitana d'habitatge. Va traçar el futur de l'IMPSOL i el va convertir en l'organisme que és actualment: una de les principals eines per garantir a la ciutadania el dret a un habitatge digne.

I és gràcies a la manera de pensar de persones com ell, que els valors que ja regien la Mancomunitat segueixen formant part de l'ADN d'aquesta administració. Com a vicepresident, va aconseguir "magnetitzar" l'interès dels alcaldes i alcaldesses del territori, introduint la mirada metropolitana en tots els ajuntaments. Dídac Pestaña va defensar sempre el dret del món local a ser escoltat i a participar en la presa de decisions, perquè cap altra administració és més a prop de les persones.

I a ell li agradaven les persones. De caràcter fàcil i afable, els qui van treballar amb en Dídac saben que la seva feina incansable, així com la seva intel·ligència, tenacitat i persistència com a gestor públic, anaven acompanyades, a més, d'un tarannà que facilitava entendre-s'hi.

Els últims anys de la seva trajectòria professional, entre el 2011 i el 2015, els va dedicar a la presidència de TMB, on novament va destinar tots els seus esforços a promoure, en aquest cas des de la mobilitat, una veritable identitat metropolitana.

Per tot això, i per molt més, ens acomiadem de Dídac Pestaña traslladant el nostre condol a la seva família, amb un sentiment de tristesa però també d'agraïment a qui, sens dubte, ha tingut un paper imprescindible en el desenvolupament de l'AMB.

Documents relacionats