El transport públic és cosa de dones

| Tema: Cooperació internacional, Transport

Se celebra el 3r Congrés sobre diferències de gènere en la mobilitat quotidiana

Els dies 17 i 24 de març i 7 d'abril va tenir lloc el III Congrés | El transport públic és cosa de dones durant el qual s'ha reflexionat i s'han visibilitzat les diferències de gènere en relació amb la mobilitat quotidiana. En aquests espais de trobada també s'han mostrat les estratègies que s'estan duent a terme per planificar i implementar una mobilitat inclusiva i equitativa amb un enfocament que tingui en compte el gènere i les diversitats.

Enguany, tot i les dificultats derivades de fer les sessions en línia, s'ha pogut sur a terme un congrés amb participació internacional, amb presència de dones d'Amèrica Llatina i de l'Àfrica.

Aquest congrés està organitzat per la PTP i el Col·lectiu Punt 6, amb la col·laboració de l'IERMB, l'ATM i l'AMB (en concret, les àrees de Mobilitat i d'Internacional).

Primera sessió

El 17 de març, després de la inauguració amb la presència de representants de les entitats vinculades a la iniciativa, Paula Soto, experta en mobilitat a la Ciutat de Mèxic, va pronunciar la conferència inicial "Una mirada situada de género al transporte y la movilidad. Problemas, proyectos y horizontes en América Latina". Soto va presentar les principals diferències de gènere en la mobilitat (les dones fan més viatges i més curts) i va reflexionar sobre els patrons de desplaçament, la mobilitat de les cures (a Ciutat de Mèxic, el 68 % dels viatges per tasques de cures són realitzats per dones) i la violència sexual en el transport públic (a Bogotà el 64 % de les dones han viscut assetjament sexual al transport). També va identificar les respostes institucionals a les desigualtats de gènere i els reptes que encara queden.

Posteriorment, es va dur a terme la primera taula del congrés "Polítiques públiques de mobilitat amb perspectiva de gènere i diversitats" on es van presentar experiències de tres urbs ben diferents, però amb reptes semblants: Buenos Aires (Argentina) que compta amb un Pla de gènere i mobilitat; l'àrea metropolitana de Maputo (Moçambic), on l'AMB treballa, que va presentar, entre d'altres, accions destacades com ara el disseny de parades d'autobús amb enfocament de gènere o l'elaboració de mapes de violències en diverses rutes, i Catalunya, on l'Institut Cerdà i la Consultora MiT van presentar el projecte sobre prevenció de l'assetjament sexual en el transport públic a l'àrea metropolitana de Barcelona que està desenvolupant l'ATM, amb l'impuls de la Generalitat  de Catalunya i l'Institut Català de les Dones.


Segona sessió

El 24 de març es va portar a terme la segona taula, dedicada al debat sobre "Dones que mouen el transport públic: vivències i perspectives de futur", en la qual quatre dones que treballen en la gestió, execució o planificació de la mobilitat varen compartir i reflexionar sobre les seves experiències, com a dones, en el sector.


Tercera sessió

El 7 d'abril es va celebrar l'última taula en la qual es va parlar de la mobilitat de les dones a Catalunya i es va posar a debat la connectivitat insuficient que hi ha als municipis i nuclis ubicats en zones de muntanya o allunyats dels entorns més poblats. 

Documents relacionats