Cultura de pau i no-violència

| Tema: Cooperació internacional

Tenim Drets, Teixim Llibertats reflexiona sobre vulneració de drets en conflictes armats

En aquesta nova edició del programa metropolità pels Drets Humans des del món local: Tenim Drets, Teixim Llibertats, els nou municipis metropolitans participants han donat continuïtat a la reflexió que es va iniciar l'any passat sobre la vulneració dels drets humans en els conflictes armats.

L'AMB i els municipis metropolitans que participen al programa (Begues, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montgat, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat) han expressat el seu compromís vers la cultura de pau i la no-violència i el suport a solucions negociades dels conflictes armats que garanteixin els Drets Humans de la ciutadania amb els principis de llibertat, justícia i solidaritat.

El programa metropolità ha realitzat diversos tallers amb metodologies participatives d'educació popular i basada en les arts amb diversos grups dels municipis, infància, joventut, gent gran... per analitzar i reflexionar de forma crítica sobre els conflictes armats en l'actualitat. Fruit d'aquestes trobades s'ha realitzat un document reflexiu conjunt sobre la necessitat de la cultura de la pau i la no-violència i un vídeo, amb la intervenció del vicepresident Internacional i Cooperació de l'AMB, Ernest Maragall, i alcaldies i regidories dels municipis metropolitans en favor de la pau i la resolució pacífica dels conflictes.

Un any de conflicte

Un any després de l'inici del conflicte armat d'Ucraïna, passats 12 anys de l'inici conflicte de Síria i 2 anys des de la última entrada dels talibans a l'Afganistan (sumats a més de 40 anys de conflicte armat previ), entre altres, es segueixen veient les greus conseqüències patides per part de la població civil.

Els conflictes armats suposen la vulneració dels drets humans i afecten directament a la vida de les persones, especialment a les que viuen en situacions de vulnerabilitat, causen morts, ferits, la destrucció d'infraestructures i el desplaçament de la població, així com altres conseqüències indirectes, com la repressió o violències cronificades, que afecten especialment a la ciutadania i el territori durant molts anys. Cal reconèixer la multiplicitat de conflictes armats en diversos continents i analitzar cóm afecten a les persones i als territoris, i visibilizar-los sense caure en l'oblit.