Cooperació internacional i canvi climàtic

| Tema: Canvi climàtic, Cooperació internacional

Es presenten els primers resultats en l'àmbit local de la Comissió d'Acció Climàtica

Imatge de la notícia

El passat 14 de gener va tenir lloc la primera reunió del 2021 de la Comissió d'Acció Climàtica del Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament (FCCD), coordinada per l'AMB, en la qual es varen presentar els primers resultats del diagnòstic d'actuacions de cooperació internacional vinculades al canvi climàtic en l'àmbit municipal i supramunicipal.

La trobada, presidida per Elisenda Alamany, coordinadora de la Comissió, va comptar amb la participació de 18 ajuntaments catalans, 7 de metropolitans, i representants de l‘Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament (ACCD), la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental. En la presentació de l'estudi, Alamany va fer èmfasi en la rellevància de reflexionar sobre com treballar el canvi climàtic en la cooperació descentralitzada, en l'oportunitat que representa l'estudi per poder compartir les experiències municipals identificades i conèixer les actuacions que podrien ser compartides amb altres països.

A partir del diagnòstic presentat, es va obrir el debat per identificar les línies d'acció prioritàries de la Comissió d'Acció Climàtica. Entre les diverses idees sorgides cal destacar el consens en la necessitat de formació, la reflexió teoricopràctica sobre el canvi climàtic en la cooperació internacional, la inclusió de l'acció climàtica com a tema transversal en la cooperació, la importància de les accions d'adaptació en els països que més pateixen els efectes del canvi climàtic i el paper clau que pot tenir el sector de la cooperació en la coherència de polítiques públiques vinculades al canvi climàtic.

Les intervencions van fer palesa la importància de comptar amb espais de reflexió i debat sobre canvi climàtic en la cooperació internacional, una temàtica destacada en l'agenda internacional actual, però que encara no compta amb una base teòrica sòlida i consensuada com les d'altres sectors de la cooperació internacional, com són l'educació, la salut o la perspectiva de gènere.

L'estudi de diagnòstic sobre canvi climàtic i cooperació internacional en l'àmbit local es farà públic un cop s'hi hagin incorporat les aportacions sorgides durant la presentació dels resultats preliminars.

Documents relacionats