Congrés Post-Hàbitat III

| Tema: Cooperació internacional, Metròpolis, Relacions internacionals

2a taula d'experts per reflexionar sobre els àmbits temàtics del proper Congrés Internacional Post-Hàbitat III

El passat 30 de gener va tenir lloc a l'AMB la segona trobada entre representants de diverses organitzacions i entitats publicoprivades vinculades a l'acció internacional i diferents membres de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB.

La importància del paper que tenen les ciutats i les metròpolis en el món global va ser la conclusió més compartida i l'essència a partir de la qual s'ha de treballar, per millorar la vida dels ciutadans i construir territoris més justos, equitatius i democràtics. 

La taula d'experts, presidida pel vicepresident d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, Alfred Bosch, va comptar amb la presència de Mateu Hernández, director executiu de Barcelona Global; Montse Pi, professora de Dret Internacional Públic de la UAB; Antoni Segura, president del CIDOB; Octavi de la Varga, secretari general de Metròpolis i Salvador Martí, professor de Ciències Polítiques de la UdG.

Reptes de les metròpolis

L'eix central de la sessió ha consistit, en primer lloc, en la presentació per part del vicepresident Alfred Bosch del congrés internacional "Els reptes de les metròpolis més enllà d'Hàbitat III: una contribució a la Nova Agenda Urbana", que tindrà lloc els propers dies 22 i 23 de maig de 2018 a Barcelona.

A continuació, els membres de la Taula, cadascú des del seu àmbit d'expertesa, han contribuït amb les seves propostes a enriquir el contingut del congrés, segons les diferents àrees temàtiques que es tractaran: sostenibilitat, cohesió social, desenvolupament econòmic i planificació urbana i territorial.

Les aportacions han girat al voltant de diferents punts clau, com per exemple les necessitats i reptes de l'AMB, els actors i agents involucrats o experiències destacables a escala mundial en l'àmbit metropolità.

S'ha destacat la magnífica oportunitat que suposa la celebració d'aquest congrés per posar sobre la taula el fet metropolità, així com la importància que l'AMB participi en aquest debat internacional. També s'ha proposat, entre altres, la discussió d'un tema cabdal en moltes metròpolis d'arreu del món, com és la seguretat en l'espai públic. En relació amb el dret a la ciutat, com a tema transversal, s'ha destacat la importància de fer-lo tangible i aconseguir transformar-lo en propostes concretes a escala metropolitana.

Tot i les diferències entre les metròpolis del món, no hem d'oblidar que molts dels reptes són compartits, com per exemple la governança i el finançament.

La primera taula d'experts es va celebrar el passat 4 de juliol de 2017, quan es van identificar els reptes que planteja l'agenda mundial en l'actualitat i es van analitzar les estratègies vigents lligades a situacions específiques relacionades amb les metròpolis. 

Documents relacionats
On
Marker
Seu de l'AMB