Comerç internacional i covid-19

| Tema: Relacions internacionals

Webinar "Geopolítica i comerç mundial: una mirada des de Barcelona"

El passat dilluns 9 de novembre el CIDOB i l'AMB van celebrar el webinar Geopolítica i comerç mundial: una mirada des de Barcelona on es va posar de manifest com la pandèmia de la covid-19 només havia accelerat processos què, en l'àmbit del comerç internacional, es dibuixaven com a irreversibles.

L'objectiu d'aquest seminari era identificar les oportunitats i reptes als quals s'enfronta l'economia mundial i el seu impacte en l'economia de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

El seminari va constar de dues sessions en les quals es va analitzar l'impacte de les cadenes de valor globals i europees, des d'una perspectiva local, i les principals fonts d'inestabilitat per al comerç internacional, derivades dels canvis geopolítics i l'impacte de la covid-19.

Fonts d'inestabilitat per al comerç internacional

Els experts que hi van participar van posar de manifest com el sistema de comerç global està patint una creixent inestabilitat derivada dels canvis en la geopolítica i la geoeconomia mundials. L'assertivitat de la Xina, la seva rivalitat amb els EUA, la reforma de l'OMC o l'autonomia estratègica de la UE són debats polítics amb importants implicacions econòmiques.

El vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, Ernest Maragall que va inaugurar el seminari web conjuntament amb el president del CIDOB, Antoni Segura, va destacar que les economies locals –i la metròpolis de Barcelona no n'és cap excepció– depenen de les cadenes globals de valor. El creixement econòmic i la internacionalització estan condicionats per l'estabilitat del sistema de comerç mundial i la pandèmia del coronavirus ha accelerat l'impacte d'aquests canvis a llarg termini.

La realització d'aquest seminari és producte d'un conveni de col·laboració entre el CIDOB i l'AMB.

Documents relacionats