Barranco de bolsillo

| Tema: Cooperació internacional

Consulta digital ciutadana en la rehabilitació de barrancs a la Ciutat de Guatemala

Icona telèfon mòvil amb fulles verdes

A causa de les mesures adoptades per fer front a la COVID-19 a Guatemala, el projecte de cooperació Barrancos de bolsillo en què participa l'AMB ha aplicat canvis en la metodologia d'implementació prevista. Així, el procés de participació, que s'havia de dur a terme mitjançant tallers presencials que permetessin trobar solucions col·lectives s'ha fet a través de la incorporació de noves tecnologies com ara xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp o Tik Tok) i eines digitals com les enquestes en línia. Aquest canvi en la manera de treballar ha permès estendre el missatge a un radi més ampli del previst inicialment.

Durant el mes d'agost d'enguany, per exemple, ha tingut lloc la primera enquesta ciutadana de barrancs, dirigida a la ciutadania de l'àrea metropolitana de la Ciutat de Guatemala amb l'objectiu d'identificar quina és la seva percepció dels barrancs i de l'ús que s'hi podria donar.

Barrancs dins de l'espai públic

"Barranco de bolsillo: propuesta innovadora para la sostenibilidad de los barrancos de ciudad de Guatemala a través de la participación ciudadana y la diversificación del espacio público" és un projecte de cooperació en el qual treballa l'AMB i que té per objectiu contribuir a la participació ciutanada i el dret de la ciutat a definir un model i una pràctica per incorporar els barrancs a la metròpolis com un espai públic ciutadà inclusiu, equitatiu, segur i sostenible des d'un "urbanisme tàctic".

Els barrancs són elements característics de la morfologia de la Ciutat de Guatemala. Durant dècades, aquests espais s'han considerat barreres trencadores del territori urbà i s'han vist greument degradats per la contaminació, l'erosió i la desforestació, s'han utilitzat com a abocadors clandestins d'escombraries i aigües residuals i molts han estat ocupats il·legalment. A través de la proposta Barrancos de bolsillo i el projecte en curs, es pretén recuperar aquests barrancs amb la participació de la ciutadania i transformar-los en espais inclusius, equitatius i sostenibles que potenciïn la connectivitat i augmentar la provisió d'espais públics i àrees verdes.

El projecte es va iniciar el mes de novembre de 2019 a Ciutat de Guatemala. És gestionat per la Fundación para el Ecodesarrollo y la Conservación (FUNDAECO) amb la col·laboració i el suport de la Municipalidad de Guatemala i l'AMB.

Documents relacionats