Acció climàtica i cooperació

| Tema: Cooperació internacional

Jornades per abordar l'emergència climàtica i la cooperació internacional

Participants de la segona taula de la jornada

El passat 29 de març es va celebrar la jornada Acció Climàtica: estratègies des de la cooperació internacional, organitzada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) en col·laboració amb l'AMB. L'acte va ser seguit en directe o per streaming per més d'un centenar de persones. 

La presentació de la jornada va ser a càrrec d'Elisenda Alamany, vocal i coordinadora de la Comissió d'Acció Climàtica del Fons Català i membre del Consell Metropolità de l'AMB. Va destacar la importància de reflexionar sobre el canvi climàtic amb una mirada global i d'introduir estratègies per treballar en la cooperació.

Abordar l'emergència climàtica des de la cooperació internacional requereix una mirada analítica i crítica que tingui en compte les desigualtats globals i que ens permeti definir i desenvolupar polítiques, estratègies i accions que contribueixin a mitigar i adaptar-nos als efectes del canvi climàtic d'una manera més justa. Treballar des de la cooperació representa pensar en adaptació, mitigació, educació, coherència de polítiques i incidència política. Cal tenir en compte que els països i la població més empobrida són els que contribueixen menys a la crisi climàtica i, en canvi, són els que en pateixen més les conseqüències i compten amb menys recursos per desplegar estratègies d'adaptació i mitigació.

La jornada es va organitzar en dues taules de reflexió:

Taula 1: Estratègies de treball en cooperació internacional i acció climàtica. Moderada per Ana Villagordo, especialista en estratègia i comunicació ambiental. Va comptar amb la participació d'Àlex Guillamon, vocal de l'Eix Ambiental de Lafede.cat, Olga Margalef, docent i investigadora del Grup de Recerca RISKNAT – UB, i Elena Lacort, tècnica del Servei d'Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l'AMB.

Olga Margalef, en la seva intervenció, va advertir que l'impacte del canvi climàtic no es manifesta igual arreu i les responsabilitats estan repartides de manera molt desigual entre els països. Diversos països demanen compensacions per adaptar-se a l'impacte provocat per territoris productors d'emissions. D'altra banda, Àlex Guillamon va denunciar que sovint els acords prenen mesures a anys vista. També planteja que s'han de trobar solucions adaptades a la situació de cada país, alguns més en termes de mitigació i altres d'adaptació. Finalment, Elena Lacort va recordar que fa un any l'AMB va aprovar la declaració emergència climàtica basada en cinc àmbits: transició energètica, dret a l'aigua en quantitat i qualitat, mobilitat i transport sostenible, urbanisme més habitable i residus i economia circular.

Taula 2: Coherència de polítiques públiques i acció climàtica. Moderada per Gisela Torrents, especialista en crisi climàtica. Va comptar amb la participació de Josep Desquens, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, Ana Romero, cap del Servei d'Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l'AMB i David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona.

Josep Desquens va explicar que la Generalitat de Catalunya ha elaborat un full de ruta en termes ambientals. Destaca que es vol valorar l'impacte global als països del sud dels aspectes següents: informes de petjada ecològica, transició energètica, compra pública i nova agenda urbana. Ana Romero va defensar que per reduir emissions és imprescindible que les polítiques siguin transversals en tots els àmbits. Els compromisos i accions que es fan han de ser coherents amb tot el que es porta a terme. Finalment, David Llistar va denunciar que les ciutats exporten emissions de CO2 a altres països, ja que la majoria de productes que consumim són produïts a altres territoris. S'ha de ser crític en aquest aspecte i no només treballar per reduir les emissions que es generen a la ciutat.

L'acte es va tancar amb la cloenda, a càrrec d'Isidre Pineda, president del Fons Català i alcalde de Caldes de Montbui. Va destacar que és imprescindible que el món local s'impliqui en les polítiques de canvi climàtic. A més a més, s'ha d'anar un pas més enllà i fer un esforç per connectar la cooperació i el canvi climàtic.

Documents relacionats
On
Marker
Auditori del CCCB Barcelona