S'aproven inicialment els pressupostos del grup AMB per un import de 1.525 milions d'euros

Els pressupostos del grup AMB inclouen el propi de la Institució (658,74 M€), els del seu ens públic empresarial d'habitatge IMPSOL (26,33 M€), els del seu organisme autònom Institut Metropolità del Taxi (2,17M€) i els de les seves societats mercantils cent per cent participades: Transports de Barcelona SA (328,55M€), Ferrocarril Metropolità de Barcelona SA (497,66 M€), AMB Informació i Serveis SA (2,3 M€), Projectes i Serveis de Mobilitat SA – PSM (8,21M€) i Transports Metropolitans de Barcelona SL –TMB,SL (1M€).

Durant el Ple del Consell Metropolità corresponent al mes de novembre, s'han aprovat inicialment els pressupostos del grup AMB per al 2017, amb els vots a favor dels grups PSC-CP, Entesa i ERC; els vots en contra de CiU, Ciutadans i PP, i les abstencions de CUP-PA, Plataforma Ciutadana per Barberà i Compromís i Acord per Torrelles.

Els pressupostos del grup AMB son els tercers del sector públic de Catalunya en termes quantitatius, darrera dels de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Pel que fa als pressupostos que directament gestionarà la Institució AMB, el seu import total és de 658,74M€, la qual cosa suposa una reducció del 0,70% (-4,6M€) respecte als pressupostos inicialment aprovats per al 2016, que eren de 663,35 milions d'euros.

Tanmateix la contenció, amb aquests pressupostos l'AMB garanteix la prestació dels serveis propis i manté la capacitat inversora en els plans i programes compromesos, així com en les seves polítiques socials. Igualment es dona continuïtat a la resta d'activitats previstes al Pla d'Actuació Metropolità aprovat definitivament el passat 28 de setembre.

El pressupost aprovat avui inicialment

• Aprofundeix en el conjunt de polítiques socials des de la perspectiva de garantir drets, especialment en l'accés als serveis públics com el transport i els subministraments bàsics, i impulsar un desenvolupament econòmic sostenible.

• Incideix en el conjunt de polítiques referents als espais naturals i els vectors ambientals, dotant de partides en el pressupost al foment d'una nova política de residus que incrementa el reciclatge i la recuperació dels materials, amb la participació dels ajuntaments, els agents socials i el tercer sector i a un canvi en el model mobilitat metropolitana sostenible per a fer front al canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica.

• Permet millorar la qualitat democràtica, mitjançant la potenciació de l'agència de transparència metropolitana, i avançar en el compromís de destinar el 0,7% del pressupost propi en cooperació internacional.

Anàlisi dels pressupostos de l'AMB per a 2017 

Previsions d'ingressos

Fent una agrupació conceptual podem establir que els ingressos pressupostaris de l'AMB provenen, (1) d'aportacions municipals, (2) gestió de taxes, tributs i cànons propis i (3) transferències finalistes d'altres entitats públiques per a prestar serveis concrets.

(1) Les aportacions procedents dels ens municipals / ajuntaments que rep l'AMB estan basades en la participació en els tributs de l'Estat (112,7M€) i en un percentatge sobre la recaptació de l'Impost municipal de bens immobles (67,92M€).

(2) Amb la gestió de taxes, tributs i cànons propis sobre determinats serveis metropolitans ens referim, especialment, al Tribut metropolità (101,63M€) i la Taxa metropolitana de tractament de residus municipals (TMTR) (113,88M€). Per ambdós l'Ordenança fiscal metropolitana aprovada el passat 25 d'octubre estableix un creixement del 2% en relació a l'exercici de 2016. Igualment s'han esmentar els ingressos provinents dels cànons sobre la gestió dels serveis del cicle integral de l'aigua, l'aerobús i el bus turístic (45 M€).

(3) Finalment, l'AMB ingressa transferències d'altres entitats públiques per a la gestió de determinats serveis. Dins d'aquestes partides d'ingrés  destaquem els provinents del sistema metropolità de transport de viatgers (95,53M€), de l'Agència de Residus de Catalunya (10,5M€) i l'Agència Catalana de l'Aigua (54M€),  i el manteniment de les Rondes (7M€), entre d'altres.

Aplicacions de les despeses

Els àmbits de gestió de l'AMB que han d'administrar el pressupost 2017 són els següents:

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT SOCIAL I ECONÒMIC

Les principals línies d'intervenció d'aquests serveis són les polítiques contra les desigualtats, d'inclusió social i drets de ciutadania, i les polítiques de desenvolupament econòmic inclusiu i sostenible.
En aquest sentit, les despeses més importants durant 2017 s'aplicaran al Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals, amb una dotació de 7,5M€ destinada al finançament de plans municipals d'ocupació i projectes d'autoocupació i emprenedoria, i uns altres 2,5M€ destinats al Programa de mesures contra la pobresa energètica.

ÀREA DE TERRITORI

Per a respondre a les seves línies d'intervenció en planificació urbanística i desenvolupament territorial, infraestructures, espai públic i equipaments, millores als barris, polítiques de rehabilitació i consolidació del dret a l'habitatge, aquests serveis desenvoluparan un seguit d'actuacions, sent les econòmicament més rellevants les despeses associades al Pla d'Inversions Metropolità i les vinculades amb els serveis de manteniment de  platges, parcs, espais fluvials metropolitans i el parc de Collserola. Igualment cal destacar la partida del manteniment de les Rondes de Barcelona i el pressupost dedicat a la redacció del Pla Director Urbanístic.

• Programa d'actuacions de cohesió territorial (PACTE): 6,6M€.
• Projectes i assistència tècnica als municipis metropolitans: 3M€.
• Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG): 2,5M€.
• Programa d'actuacions de millora urbana i social (PAMUS):  36,16M€.
• Manteniment i conservació de l'espai públic: 14,1M€
• Manteniment i conservació de les rondes: 8,6M
• Una dotació d'11,33M€ per atendre el compliment del conveni que es preveu formalitzar amb l'Ajuntament de Barcelona per a actuacions incloses dins del seu Pla d'Inversions, amb una dotació total de 34 M€ pel període 2017-2019.
• Transferència corrent a l'IMPSOL per mantenir les intervencions programades en política metropolitana d'habitatge: 5,3€
• Treballs relacionats amb la redacció del Pla director Urbanístic metropolità: 1,26M€

ÀREA DE MEDI AMBIENT

En aquesta àrea es plantegen tres línies principals d'actuació: Convertir la ciutat metropolitana en capdavantera en la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica; Desenvolupar l'abastament, subministrament i tractament d'aigua de forma equilibrada i socialment justa; Avançar cap a una economia circular en matèria de residus.
Pel que fa als àmbits de despesa més importants, per a la gestió de residus urbans s'hi destinaran 158,64M€. Den aquest àmbit de serveis els costos més significatius són els vinculats amb l'explotació dels Ecoparcs metropolitans i amb la gestió de la recollida selectiva i el triatge i els dipòsits controlats de residus municipals.

D'altra banda i pel que fa al cicle integral de l'aigua, s'hi destinaran 55,15M€. Aquests costos es vinculen amb la gestió dels serveis de sanejament, abastament i pluvials, així com una consignació especial destinada a la tarifació social de l'aigua, en la línia de garantir els subministraments bàsics a les persones i famílies amb menys recursos.

ÀREA DE MOBILITAT I TRANSPORT

Aquest àmbit de serveis te com a línies d'intervenció prioritàries les polítiques d'impuls de la mobilitat sostenible a tot el territori metropolità i situar a la Institució com a referent en la governança del transport i la mobilitat en termes de sostenibilitat ambiental, eficàcia i innovació.

En aquest sentit, els centres de cost més rellevants d'aquests serveis són els pagaments dels serveis de gestió indirecta de transport públic (100,86M€) i l'aportació a l'ATM (112,08M€) per contribuir al finançament del conjunt del sistema metropolità. D'altra banda, també hi han els costos de la tarifació social (13,77M€), és a dir, gestió de la targeta rosa metropolitana per a la gent gran, i dels títols i serveis de transport públic per a persones amb handicaps o dificultats de mobilitat personal.

Igualment cal assenyalar la importància de seguir fomentant la mobilitat elèctrica. En aquest apartat i dins del pressupost 2017 s'han dotat 1.625.000 € dirigits a treballar en l'impuls de l'ús de vehicles i bicicleta elèctrics. Per fer-ho s'ha previst la inversió en nous punts de recàrrega i en el manteniment de la xarxa actual, així com un paquet de subvencions als ajuntaments per a la instal•lació de punts de recàrrega elèctrica i la compra de vehicles i bicicletes elèctrics.

A més d'aquestes iniciatives també està previst subvencionar per inversió en carrils bici (2.500.000 €), inversió directa en nous mòduls d'aparcament segur de bicicletes (250.000 €), el manteniment de la xarxa actual d'aparcament segur de bicicletes (800.000 €) i seguir participant a la Plataforma LIVE i projectes europeus relacionats amb la mobilitat elèctrica

ÀREA DE BON GOVERN I TRANSPARÈNCIA

Aquest àmbit de serveis ha d'impulsar el bon govern d'una administració al servei de la ciutadania, més eficient i sostenible, així com la coordinació interinstitucional per a la gestió dels serveis metropolitans.
L'agència de transparència de l'AMB rebrà un pressupost de 450.000€, import que representa un increment del 80% respecte el del 2016 (250.000€).

ÀREA DE PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA

Aquest àmbit de serveis es proposa la coordinació amb els àmbits de desenvolupament social, econòmic i ambiental de l'AMB en una perspectiva transversal i estratègica, l'aproximació sistemàtica a les dades socioeconòmiques i espacials de l'àrea i de la regió metropolitanes de Barcelona, garantint-ne la difusió, i l'enfortiment de la governança i la participació metropolitanes i dels organismes directament vinculats a l'AMB.
Per a desenvolupar aquestes iniciatives s'hi destinaran 1,9M€.

ÀREA DE RELACIONS INTERNACIONALS I DE COOPERACIÓ

Aquest àmbit de serveis ha d'impulsar les xarxes metropolitanes i potenciar la projecció exterior de l'AMB, així com la promoció d'una política solidària i de progrés en l'àmbit dels projectes de cooperació.
Per a desenvolupar i finançar els seus programes i activitats, l'Àrea d'Internacional i de Cooperació administrarà 1,75M€.

ADMINISTRACIÓ i RELACIONS INSTITUCIONALS

Finalment, l'apartat de despeses es completa amb els costos vinculats amb l'administració metropolitana i les aportacions de suport a altres entitats i organismes.
Pel que fa a les despeses de personal, estructura i costos financers, el 2017 s'hi destinaran 72,72M€ (11% del pressupost).

Pel que fa a les aportacions de l'AMB a altres institucions, entitats i organismes en els que participa, s'hi destinarà 4,6M€.

Documents relacionats