L'AMB participa en la conferència ONU-HÀBITAT III, que marca els objectius de la nova agenda urbana mundial

| Tema: Relacions internacionals

L'administració metropolitana, amb les seves competències, ja està aplicant l'agenda urbana seguint moltes de les línies proposades en aquesta cimera mundial. L'AMB ha presentat el seu model de treball i de prestació de serveis en diferents sessions de treball. Les conclusions d'aquesta trobada global marcaran les estratègies de desenvolupament sostenible de les ciutats i de les grans metròpolis del món en matèries com l'urbanisme, l'habitatge o la mobilitat.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha participat en la conferència mundial Hàbitat III, organitzada per l'ONU i celebrada a Quito, Equador, entre el 17 i el 20 d'octubre.

Hàbitat III és la cimera global sobre Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible, on també s'ha aprovat la nova Agenda Urbana mundial. Aquesta cimera se celebra cada 20 anys; la darrera va tenir lloc a Istanbul l'any 1996.

Ada Colau, presidenta de l'AMB, hi ha assistit en representació de l'administració metropolitana.
Totes les grans problemàtiques que es debaten a la cimera Hàbitat III tenen la seva aplicació pràctica en la gestió que l'AMB fa del territori metropolità, donades les seves competències.

En qüestions territorials, la cimera debatrà sobre els canvis en la forma en què cal planificar i dissenyar les ciutats i les infraestructures del futur, per ajudar a eradicar la pobresa i les desigualtats a les grans metròpolis. L'AMB treballa en la gestió i millora de l'espai públic dels 36 municipis metropolitans,  tant als nuclis residencials com als parcs, platges i espais fluvials. Alguns exemples d'actuacions són els fronts marítims de Badalona i Castelldefels, o la transformació de l'entorn del riu Llobregat.

Pel que fa a mobilitat i transport, l'objectiu de la nova agenda urbana és la promoció d'infraestructures de transport sostenible, eficient, segur i accessible per a tothom, que connecti tota la població reduint els costos ambientals, financers i de salut pública de la mobilitat urbana actual. Des de l'AMB s'està potenciant l'ús del vehicle elèctric privat, així com la reconversió de la flota d'autobusos i taxis cap a tecnologies no contaminants. També es potencia l'ús de la bicicleta, amb la construcció de carrils bici, serveis com el Bicibox o subvencions per a la compra de bicicletes elèctriques.

També, a través de l'IMPSOL, l'AMB posa en marxa promocions d'habitatges protegits amb criteris sostenibles i inclusius, per complir amb l'objectiu del dret a una habitatge digne i accessible per a tothom, com a component indissociable d'una qualitat de vida adequada. Altres projectes en aquesta àrea inclouen la creació d'un patrimoni públic d'habitatge de lloguer assequible i de lloguer social, i la posada en marxa de plans de rehabilitació d'edificis, a través del Consorci Metropolità de l'Habitatge.

El Medi Ambient també és una de les temàtiques més debatudes a Hàbitat III, sobretot pel que fa a l'adaptació al canvi climàtic i la mitigació dels seus efectes. L'AMB, dins de les seves competències, gestiona el cicle integral de l'aigua, el tractament i valorització dels residus, i la sostenibilitat, mitjançant programes d'educació, entre d'altres. En aquest sentit, compta amb l'Estratègia de gestió del carboni, una eina pròpia per lluitar contra el canvi climàtic, i té en marxa un projecte internacional d'intercanvi d'experiències entre ciutats sobre estratègies d'adaptació al canvi climàtic: el Clima Metropole.

L'AMB també fomenta, en matèria de desenvolupament econòmic, la creació i establiment  d'empreses  per enfortir la indústria i afavorir la recuperació econòmica i la creació d'ocupació, per exemple mitjançant subvencions per renovar els polígons industrials. Aquestes accions segueixen també les línies de la nova agenda mundial, que té com a objectius afavorir un creixement econòmic que sigui sostenible i inclusiu, reforçar l'emprenedoria i l'economia urbanes i reforçar les institucions nacionals, regionals i locals per donar suport al desenvolupament econòmic local.

Finalment, en matèria de planificació estratègica, l'AMB ha impulsat, per exemple, el Pla d'acció metropolità (PAM), per concretar de manera operativa en cada àrea de gestió les línies d'intervenció, els objectius i les actuacions necessàries per tal de desenvolupar adientment les propostes que l'equip de govern proposa portar a terme, d'una manera més justa, democràtica i sostenible.

Altres iniciatives, com l'Agència de Transparència de l'AMB, garanteixen la transparència i el bon govern mitjançant la formació, la creació i l'adaptació de protocols interns, la construcció de nous indicadors, l'enfortiment de l'ètica pública i el treball transversal amb els actors públics i privats.

Totes les accions i programes de l'AMB busquen enfortir la cohesió social dins del territori, per mitjà dels diferents serveis i competències. També es duen a terme, però, programes específics destinats a millorar de forma directa la qualitat de vida dels ciutadans, com ara el Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals, que conté el Programa metropolità de mesures contra la pobresa energètica, o diversos plans d'ocupació destinats a reduir l'atur.

Per traduir els grans objectius exposats a Hàbitat III a una escala metropolitana, l'AMB organitzarà, el 2017, un seminari per continuar debatent sobre com adaptar la seva gestió a aquestes línies d'actuació. Així mateix, durant el 2018, organitzarà un congrés amb la participació d'altres grans metròpolis, per tal de compartir experiències i establir mecanismes de cooperació de cara a la seva implementació.

Documents relacionats