Balanç del primer any del Pla director de cooperació internacional

| Tema: Cooperació internacional

Aquest dijous 5 d'abril s'ha donat a conèixer el balanç del primer any del Pla director de cooperació 2017-2018 de l'AMB, marcat per l'eix fonamental del compromís perls refugiats a la Mediterrània i la conscienciació social sobre aquest problema.

L'acte ha comptat amb la presència d'Alfred Bosch, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB; Oriol Illa, director de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, i Maria Peix, cap del Servei de Cooperació.

Alfred Bosch ha destacat que el Pla director de cooperació pretén complir amb el que marquen les Nacions Unides, que és destinar un 0,7% de recursos propis en cooperació: "Estàvem molt lluny d'aquesta fita i ara estem molt a prop". "Treballem amb àrees metropolitanes perquè és el que coneixem més i on ens podem sentir més útils", ha afegit.

Maria Peix ha afirmat que "com a institució pública tenim el compromís i l'obligació de vetllar pels drets humans i pels col·lectius diversos. Per això, posem les persones al centre dels nostres projectes".

Un dels elements innovadors d'aquest pla és l'aposta per la governança metropolitana, que es basa en intercanviar els coneixements de l'AMB i enfortir els processos de gestió a les zones urbanes d'altres territoris.

Compromís pels refugiats i els reptes ambientals a la Mediterrània

El 2015, quan es va percebre que no es podien acollir persones refugiades com es volia, l'AMB va decidir donar-los suport als països que estaven acollint.

Aquest compromís per garantir els drets humans a la Mediterrània s'ha assolit a través de diferents projectes, centrats en països de la mediterrània Oriental, com el Líban, Síria, Grècia o Jordània.

L'eix temàtic prioritari ha estat donar suport al refugi a través de projectes que incorporen la sostenibilitat ambiental, amb l'objectiu de garantir els drets humans de les persones refugiades i millorar la qualitat de vida en aquests territoris que acullen.

La gestió de residus ha estat present en tres dels projectes: Irbid i Mafraq (Jordània), Amioun (nord del Líban) i Àrea de Trípoli (el Líban). S'han fet plans de gestió, sensibilització i projectes pilot i dotació d'equipament. Precisament, un dels valors afegits de la cooperació de l'AMB és la cooperació tècnica, és a dir, la transmissió i l'intercanvi de coneixements tècnics amb els equips d'aquests territoris per contribuir en el procés de gestió territorial.

Per altra banda, al Kurdistan Sirià i a Markabta (el Líban) s'han portat a terme projectes d'emergència per distribuir productes de primera necessitat i de millora dels assentaments de refugiats. 

El 38% de les accions realitzades se centren a la Mediterrània i, d'aquestes, gairebé el 88% són projectes de refugi. Aquests projectes s'han fet prioritzant el treball directe amb la població refugiada, posant al centre a les persones. Algunes de les iniciatives, com la gestió integral de residus sòlids, s'han dut a terme de manera coordinada amb altres organismes públics en clau de cooperació concertada.

Governança metropolitana

Un dels objectius sectorials del Pla director és promoure, facilitar i enfortir la governança metropolitana en àrees urbanes, que és una de les experteses de l'AMB. Aquesta governança es basa en planificar i gestionar serveis compartits amb una visió transversal, que van més enllà dels límits administratius dels municipis però alhora tenen en compte les singularitats locals que existeixen dins de les zones urbanes. En aquest sentit, durant el 2017 s'han impulsat tres accions.

En primer lloc, es va dur a terme una trobada d'intercanvi i reflexió amb l'Àrea Metropolitana de Maputo (Moçambic), Managua (Nicaragua) i l'Àrea Metropolitana de San Salvador (El Salvador).

Per altra banda, cal destacar el conveni per donar suport a l'estratègia metropolitana de transport de l'àrea metropolitana de Maputo i també s'ha signat un nou acord amb l'Ajuntament de Managua (Nicaragua), per avançar en la planificació d'una àrea metropolitana mitjançant una proposta participativa entre els diversos municipis de la zona.

Espais públics segurs, equitatius i inclusius

Aquest objectiu s'ha concretat amb un projecte d'espais públics segurs i lliures de violències amb enfocament de drets, gènere, diversitats, governabilitat i sostenibilitat ambiental a l'àrea metropolitana de San Salvador, on els nivells de violència, criminalitat i inseguretat ciutadana afecten directament el dret a una vida lliure de violències i el dret a la ciutat.

Els experts consideren que és la tercera conurbació més perillosa del món, i l'espai públic és percebut per la ciutadania com un lloc insegur, per la qual cosa s'està tancant i privatitzant.

Aquest projecte ha pensat en l'espai públic com un territori de relació, de cohesió i d'apoderament on la participació ciutadana i el dinamisme socioeconòmic i cultural afavoreixen la re-construcció de metròpolis democràtiques i més justes.

Educació per a la ciutadania global a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

La conscienciació crítica sobre les desigualtats, els problemes i els conflictes al món i les seves causes, així com el canvi d'actituds,  ha estat un altre dels punts clau del primer any d'execució del Pla director de cooperació.

L'AMB ha posat en marxa el primer Programa metropolità d'educació per la ciutadania global: "Els drets humans des del món local: Tenim Drets, Teixim Llibertats".

L'AMB fomenta la reflexió crítica i el compromís amb la complicitat de set ajuntaments petits de l'àrea metropolitana i amb coordinació de la societat civil organitzada dels municipis implicats. El treball coordinat contribueix a l'enfortiment del treball metropolità amb els ajuntaments de l'àrea.

La primera edició del Programa va ser dedicat als drets humans dels refugiats a la Mediterrània. Enguany, s'està duent a terme la segona edició dedicada al dret al refugi i a la sostenibilitat ambiental, i es compta amb la participació de 10 municipis.

L'acte final d'aquest programa tindrà lloc el pròxim 5 de maig a la platja de la Nova Icària de Barcelona, amb una gran festa on participaran els ajuntaments metropolitans, agents del tercer sector i ciutadania. 

Documents relacionats
Publicacions relacionades
On
Marker
Seu AMB