Llentiscle

Categoría: Vegetación catalogada

Municipios: Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern

Llentiscle

Aquest exemplar, conegut com el Llentiscle Tortuós, destaca pel seu port i el tronc recargolat.

Nom científic: Pistacia lentiscus
Família: anarcadiàcies
Alçària: 2,5 metres
Edat estimada: 35 anys

Denominació

Castellà: lentisco
Anglès: mastic tree

Port

Arbret que pot arribar a fer 4 o 5 metres d'alçària, que gairebé sempre té aspecte d'arbust. Sovint desprèn una flaire de resina.

Escorça

És de color vermellós a les branques joves i amb el temps es torna gris.

Fulles

Estan compostes per entre 4 i 10 folíols, endurits i de forma el·líptica. Són de color verd, però a l'hivern agafen tons vermellosos. Si les fulles es miren a contraclaror, es veu una vora clara a tot el marge i el nervi principal translúcid.

Floració

De març a maig. Les flors són petites, d'un color groc o vermellós, i apareixen agrupades en forma de raïm, curt i dens.

Fruit

És carnós, semblant a una oliva petita. Al principi és de color verd, després vermellós i finalment es torna de color negre quan ja és madur.

Origen i hàbitat

És propi de la regió mediterrània, creix des del nivell del mar fins als 1.000 metres, en zones de matoll i assolellades. Suporta bé la sequera i el fred. S'adapta a terrenys rocosos i pot rebrotar després del foc o d'una tala.

Usos

La fusta es fa servir en ebenisteria. La saba, anomenada màstic, és una resina aromàtica usada per elaborar vernissos i ciments dentaris. També es fa servir com a goma o cola per enganxar barbes, bigotis i perruques en teatre. Antigament, també era emprada com a xiclet per enfortir les genives i perfumar l'alè.

Saps què?

Als nostres boscos, el llentiscle va ser explotat durant dècades per produir llenya de qualitat, ja que és un molt bon combustible. També era un dels principals components de les carboneres, on tradicionalment es produïa el carbó vegetal.

Marker
Sant Just Desvern
Cómo ir
Transportes en las inmediaciones de...
Publicaciones relacionadas
Equipamientos relacionados
  • Imagen del parque
    Municipios:
    Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern
    Inauguración:
    2005
    Superficie:
    95.938,68 m2