Treballs d'aportació de sorra

| Tema: Playas

L'AMB desenvoluparà un pla estratègic d'estabilització de les platges metropolitanes

Durant els passats mesos de maig i juny diferents administracions han portat a terme tasques d'aportació de sorra a les platges metropolitanes de Gavà, Montgat, el Prat de Llobregat i Barcelona, per tal de posar a punt les platges per a la temporada d'estiu. S'han traspassat més de 120.000 m3 de sorra —quantitat que correspon a més de 40 piscines olímpiques— des d'alguns indrets de les platges amb més acumulació, a d'altres on s'havia perdut bona part de la platja seca.

Els temporals del passat hivern que van afectar les platges metropolitanes van tenir greus repercussions sobre la regressió de les platges. Les tempestes i els temporals de mar han provocat una gran pèrdua de sorra que ha afectat també les infraestructures de serveis que s'hi troben.

Estratègia per estabilitzar les platges

Actualment i a causa de diferents factors: arribada de menys sediments a la platja, construcció de ports i infraestructures, etc, el litoral metropolità te una dinàmica generalitzada de pèrdua de sorra de la platja, superior als 250.000 m3 cada any. Aquesta degradació del litoral és un problema que exigeix mesures no només d'urgència, sinó de continuïtat en el temps i de planificació de la gestió. En aquest sentit, l'AMB treballa conjuntament amb altres administracions implicades en una estratègia per tal de millorar i estabilitzar les platges metropolitanes i desenvolupar un Pla Estratègic d'Estabilització de les platges metropolitanes.

Així, el passat 2017 es va a portar a terme el Fòrum Litomet, una jornada de reflexió estratègica per coordinar polítiques públiques per a la preservació del litoral i les platges metropolitanes amb la participació d'experts de diferents àrees de coneixement i responsables públics, que van reflexionar amb l'objectiu d'establir les línies mestres d'intervenció que necessiten aquests espais. En aquesta jornada es va fer palés, per exemple, l'important paper que les dunes tenen en l'estabilització de la sorra de les platges.

Les dunes són reservoris de sorra que sovint mitiguen o impedeixen els efectes dels temporals i que, a més, són l'hàbitat de diverses espècies animals i vegetals autòctones. L'AMB desenvolupa nombroses accions, incloses en el projecte Dunes Híbrides, per preservar i millorar aquests ecosistemes.

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Platja de Gavà
Marker
Platja del Prat
Marker
Platja de la Barceloneta
Marker
Platja de la Nova Mar Bella
Marker
Platja de Monsolís