Recompte final del Bioblitz

| Tema: Biodiversidad

Els resultats definitius són 188 espècies de flora i fauna observades

Imatge de la notícia

Després d'un període de recopilació de dades i anàlisi d'aquestes s'han tancat definitivament els resultats obtinguts en el primer Bioblitz Metropolità que es va celebrar el passat 20 de maig als parcs i platges metropolitans.

En total han estat 188 les espècies de flora i fauna observades, entre elles 43 de protegides, algunes de ben destacables: la gavina corsa (Larus audouinii) una espècie poc freqüent; el corriol petit (Charadrius dubius), cosa que suposa una bona notícia ja que es tracta d'una espècie que està tornant a nidificar a la desembocadura del Besòs; el martinet de nit (Nycticorax nycticorax), o la papallona brocat variable (Euphydryas aurinia), protegida en l'àmbit europeu, tot i que a Catalunya és més freqüent.

En aquest primer Bioblitz Metropolità, emmarcat en la programació de les 35 Jugatecambientals, hi van participar més de 1.200 persones que van fer més de 1.000 observacions, ajudades per experts naturalistes que van guiar aquesta activitat de ciència ciutadana.

Parcs i platges amb una gran biodiversitat

Les espècies observades pertanyen a diferents grups taxonòmics: 60 espècies d'ocells, majoritàriament ocells sedentaris, 18 de papallones, 46 d'altres insectes, 2 d'amfibis, 4 de rèptils i 4 de mamífers. Al parc de la Fontsanta, i guiats per un expert en botànica, es va fer un recompte d'espècies d'herbes dels seus prats que va ascendir a una liana i 53 herbàcies.

Aquestes xifres ens mostren la gran biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans, que és propiciada per la gran diversitat hàbitats que s'hi troben. Repassant el llistat observem espècies marines, d'ecosistemes d'aigua dolça, típiques d'ambients boscans, etc. Aquesta activitat ha permès difondre la biodiversitat i reconèixer la seva importància en la vida a les ciutats, així com el paper que prenen els parcs i les platges en el foment d'aquesta diversitat de fauna i flora.

En aquest sentit, actualment des del Servei de Promoció i Conservació de l'Espai Públic s'està redactant el Pla de millora de la biodiversitat, que recull un seguit d'accions encaminades a la seva millora i preservació; entre aquestes, i de gran importància, l'elaboració de programes educatius que impliquin la ciutadania en aquesta tasca amb dinàmiques de ciència ciutadana com és el cas del Bioblitz Metropolità.

Totes les dades obtingudes durant aquesta jornada s'han bolcat en les plataformes Ornitho i Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també han quedat recollides al web de l'AMB a través del visor de fauna. 

Gràfic Observacions Bioblitz

Documentos relacionados