Primer niu de tortuga a Castelldefels

| Tema: Biodiversidad, Playas

Desclouen els ous d'un niu de tortuga babaua en una platja metropolitana

El diumenge 6 d'octubre es va descobrir l'eclosió dels ous d'un niu de tortuga babaua a la platja de Castelldefels. Es tracta del primer niu de la temporada al litoral català, i correspon a una de les espècies protegides de tortuga marina pròpies del territori.

Pels rastres observats a la sorra pels tècnics del CRAM i de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat de Catalunya, en total van néixer gairebé un centenar de tortugues. Els tècnics van habilitar una zona de seguretat per tal de poder buscar tots els exemplars, fer-ne un seguiment i augmentar-ne les possibilitats de supervivència. Així, l'AMB ha tancat els accessos de la zona i ha suspès totes les tasques de manteniment de la sorra: s'ha prohibit el pas de maquinària i vehicles, segons s'indica en els protocols de protecció de l'administració metropolitana.

Protecció dunar

Els exemplars es van trobar a la zona dunar de la platja de Castelldefels, una superfície gestionada per l'AMB en coordinació amb l'Ajuntament de Castelldefels, cosa que posa en valor la tasca de recuperació que s'hi està fent.

Dins del Pla de millora de biodiversitat es plantegen diverses accions, que s'estan duent a terme des de fa uns quants anys, com la protecció perimetral de la vegetació, el reforç de les dunes existents i la creació de noves dunes amb plantació de borró i altres espècies autòctones, l'eliminació de plantes invasores i exòtiques, l'inventari i el seguiment de la vegetació i la fauna dunar, i l'aprofitament de troncs de deriva com a refugis de biodiversitat per millorar l'hàbitat dunar. A més de protegir el litoral de la pèrdua de sorra, un altre dels objectius d'aquestes millores és augmentar la superfície i la qualitat d'aquest hàbitat, que ha de permetre l'establiment i la reproducció d'espècies del litoral.

Per aquest motiu, la nidificació i l'eclosió dels ous de tortuga babaua impliquen una valoració positiva de la gestió, promoció i divulgació que les diferents entitats i administracions estan duent a terme. 

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Publicaciones relacionadas
  • Imatge de la portada de la publicació
    Tema:
    Playas
    Tipo:
    Informativo
    Público:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edición:
    Folleto
    Soporte:
    Papel
Dónde
Marker
Platja de la Pineda Castelldefels