Més parcs metropolitans

| Tema: Parques

L'AMB incorpora quatre nous parcs a la seva xarxa, que ja en té 51

L'AMB ha incorporat el parc del Torrent de la Font a Badalona, el parc de la Bastida a Santa Coloma de Gramenet i el parc del Bosc de Can Gorgs a Barberà del Vallès a la xarxa de parcs metropolitans gestionada des de la Direcció de Serveis de l'Espai Públic de l'AMB. Aquests tres nous parcs s'hi van incorporar el passat 1 de gener i, en els propers dies, s'hi incorporarà el parc de la Timba a Cervelló. En total, la xarxa s'amplia en unes 12,5 hectàrees de nous espais naturals.

D'aquesta manera, la xarxa de parcs metropolitans creix fins a 51 parcs, repartits en 31 municipis, amb més de 260 hectàrees. L'AMB, d'acord amb els ajuntaments metropolitans, en fa la gestió integral: la vegetació, el mobiliari, les instal·lacions, els paviments i els elements construïts. Aquesta gestió és diferenciada segons les característiques específiques de cada parc.

El model de gestió integral dels parcs metropolitans

Des de l'AMB també es porten a terme accions relacionades amb la promoció dels seus valors a través de programes d'activitats educatives i de dinamització d'aquests espais, com les que pertanyen al programa d'educació ambiental "Compartim un Futur", els projectes participatius amb escoles i entitats dels municipis, les Jugatecambientals o el Cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans. També es duen a terme estudis tècnics, actuacions d'inventari o la promoció de declaracions de protecció d'arbres.

Aquesta gestió es realitza sempre tenint en compte el foment de la biodiversitat. Per aquest motiu, s'apliquen nombroses mesures destinades a la millora i cura d'aquesta biodiversitat, com ara els tractaments biològics de les plagues, la naturalització de les làmines d'aigua, la col·locació de caixes niu, hotels d'insectes o els espais específicament dissenyats, com els jardins de papallones. Tot plegat, representa també un recurs per a les activitats que s'hi desenvolupen, que fa que els parcs esdevinguin espais vivencials i d'aprenentatge.

La progressiva ampliació de la xarxa de parcs metropolitans i el seu model de gestió integral posen de manifest l'important paper dels parcs en la vida a les ciutats metropolitanes. Aquests espais verds aporten valors naturals, ambientals i paisatgístics i compleixen una funció social molt important, ja que milloren la qualitat de vida i la salut de les persones. És per això que els parcs metropolitans són proveïdors de serveis ambientals, un concepte que fa referència als beneficis que la societat obté dels ecosistemes, i que contribueixen al seu benestar. 

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Equipamientos relacionados