Estiu als parcs metropolitans

| Tema: Parques

Els parcs ofereixen beneficis ambientals i socials que milloren la qualitat de vida i la salut

Els parcs metropolitans ofereixen moltes possibilitats de gaudi a l'estiu per aquelles persones que passen les vacances a la metròpolis de Barcelona. Es tracta d'espais verds urbans de gran valor ambiental que destaquen tant pels valors naturals, ambientals i paisatgístics, com per la seva funció social.

En aquest sentit, els 51 parcs de la xarxa de parcs metropolitans ofereixen "serveis ecosistèmics o ambientals" és a dir, un conjunt de beneficis ambientals i socials que milloren la qualitat de vida i la salut de les persones. Aquests serveis ecosistèmics fan referència a tots els beneficis que la societat obté dels ecosistemes i que contribueixen, directament o indirectament, al seu benestar.

Concretament, en l'àmbit urbà, la presència d'espais verds ajuda a controlar diverses variables ambientals, com l'aigua, l'energia o la qualitat de l'aire, i genera un conjunt de serveis que milloren la qualitat de vida i la salut dels ciutadans. Alguns d'aquests espais ens donen un gran suport a l'estiu: ofereixen confort tèrmic, ja que la vegetació ajuda a regular la temperatura, augmenta el nivell d'humitat, ofereix ombra i pren espai al formigó, asfalt o ciment, que s'escalfen molt més en aquests mesos d'altes temperatures. Aquests avantatges també poden suposar un estalvi energètic en la climatització dels habitatges propers.

Els parcs tenen també una important funció social. S'hi poden portar a terme activitats quotidianes com passejar, jugar o fer esport. El lleure en contacte directe amb la natura aporta benestar físic, psicològic i emocional.

Per a l'estiu es pot trobar una àmplia oferta d'activitats, com ara practicar esports, fer passejades a peu o en bicicleta per circuits senyalitzats, itineraris per entorns naturals com el parc de la Bastida a la Serralada de Marina, el parc de l'Estany de la Murtra al delta del Llobregat o el parc del Riu al riu Llobregat, entre d'altres; visites a patrimoni històric, àrees de barbacoes o pícnic, observacions de la biodiversitat, activitats artístiques, pràctiques de relaxació, etcètera.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados