Primer Congrés de l'Aire

| Tema: Contaminación

El simposi aposta pel treball conjunt en la lluita contra la contaminació atmosfèrica

Prop d'un centenar de ponents de relleu científic nacional i internacional han exposat la darrera hora de l'estat de la qüestió en urgència ambiental durant el 1r Congrés de la Qualitat de l'Aire celebrat a la Fira de Sabadell els dies 24 i 25 de setembre. En aquest primer simposi s'han plantejat les eines de gestió i normatives d'implantació urgent per a una millora de la qualitat de l'aire de la societat en plena emergència climàtica.

Sota el paraigua de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Martin Williams, professor del King's College de Londres, ha posat damunt l'escenari els nous valors de l'OMS durant la seva ponència inaugural.

Després de la perspectiva internacional, l'obertura institucional del Congrés ha anat a càrrec dels representants de les quatre administracions coorganitzadores: el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda; La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius; el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Canvi d'hàbits per a una mobilitat sostenible

"Aquest congrés ens ha de permetre compartir polítiques efectives per millorar la qualitat de l'aire i reduir la contaminació", ha exposat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, recordant que està en joc la salut pública. "L'AMB va aprovar el 2017 un potent programa de mesures. A banda de la ZBE Rondes BCN, que entrarà en vigor l'1 de gener de 2020 de forma permanent de dilluns a divendres de 7 a 20  h, hem ampliat els serveis públics de mobilitat i n'hem impulsat altres de nous per facilitar el canvi d'hàbits per una mobilitat més sostenible", ha dit Poveda remarcant la necessitat de donar i facilitar alternatives a la ciutadania. Algunes de les millores impulsades per l'AMB són: la targeta verda metropolitana, les noves línies Exprés i Metrobús, de Bus Metropolità, i la tarifa metropolitana. D'altra banda, Poveda ha recordat la falta d'infraestructures i ha qüestionat una Catalunya lliure de peatges: "El dia que es treguin els peatges entraran més vehicles i s'hauran de posar-ne de nous a les entrades de Barcelona. Sembla una revolució, però serà un pas enrere que portarà més contaminació".

L'AMB també ha presentat els seus recursos en educació ambiental: propostes sobre qualitat de l'aire al programa Compartim un Futur i "Els vigilants de l'aire" una activitat d'Aprenentatge Servei (ApS) en què els alumnes aprenen treballant sobre necessitats reals de l'entorn.

Pel que fa a la resta d'administracions, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius ha parlat sobre el procés d'elaboració d'una nova llei de Qualitat de l'Aire i la redacció d'un nou Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona, amb un horitzó 2020-2025.

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha fet èmfasi en el paper determinant del món local i ha remarcat que els governs locals som una força vital en aquesta acció política perquè l'escenari principal de la mala qualitat de l'aire són les ciutats, on viu la majoria de la població mundial.

I finalment, l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha destacat el paper dels municipis en l'emergència climàtica i ha reclamat treballar de manera consensuada entre els municipis i posar sobre la taula mesures concretes, com ara la millora constant de la xarxa de transport públic.

Set àmbits d'anàlisi de la Qualitat de l'Aire

A través de les 22 sessions de treball plantejades i repartides en 7 àmbits d'aplicació directa, el Congrés ha volgut projectar els agents sectorials i donar suport a les sinergies i aliances necessàries per enfortir i visibilitzar la gestió de la qualitat de l'aire, tot  involucrant els agents clau –tècnics, polítics i mitjans de comunicació– per afavorir l'adopció de polítiques integrals en favor de la qualitat de l'aire. Els àmbits que s'han analitzat són: salut, emissions, mobilitat, urbanisme, fiscalitat, educació i sensibilització, i avaluació i modelització, que han estat repartits en diferents sales (NO2, PM10, i Auditori Principal) i en format de ponències i taules rodones amb experts del sector.

El Congrés ha comptat també amb una zona central d'exposició i networking amb presència d'empreses que ofereixen recursos i eines relacionades amb la qualitat ambiental, com nous aparells de mesurament i millora de la qualitat de l'aire, anàlisi de dades atmosfèriques i programari, entre altres.

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Fira de Sabadell