L'AMB a l'ExpoBus

| Tema: Autobuses

Aquest esdeveniment acull al sector dels transportistes de viatgers per carretera

L'AMB va participar dijous 21 de novembre a la fira ExpoBus Iberia 2019, on va exposar les mesures i serveis de mobilitat urbana sostenible que està liderant a nivell metropolità. Celebrada a la Feria Internacional de Galicia Abanca, aquest esdeveniment acull al sector dels transportistes de viatgers per carretera. La fira, una de les més grans del nord d'Espanya, es va crear l'any passat, 2018, i en la seva primera edició ja va acollir més de 1.200 professionals del sector. Durant la primera jornada d'ExpoBus Iberia 2019, el responsable de Projectes de Mobilitat neta de l'AMB, Marc Iglesias, va participar en la taula rodona "Tendències de la mobilitat urbana". Aquest debat va estar moderat per la directora de la revista Carril Bus, Mayte Rodríguez, i també va comptar amb la participació del regidor de Mobilitat Sostenible i Infraestructures del Transport Públic de l'Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi.

"Europa en està avisant que hem de frenar la contaminació", va recordar Rodríguez, durant la obertura del debat, reconeixent també el problema de saturació de trànsit que pateixen les grans ciutats. "Hi ha reptes molt importants en la mobilitat urbana", va apuntar.

"La singularitat i els reptes de l'AMB i de la Metròpolis de Barcelona són extrapolables a altres grans ciutats i metròpolis de l'Estat", va exposar Iglesias. "Tot i que tenim la metròpolis més densa d'Europa, i llavors els reptes aquí es multipliquen", va afegir, contextualitzant el cas de l'àrea de Barcelona i recordant que les ciutats i metròpolis tenen problemes comuns, on les experiències compartides poden ajudar. Entre els grans reptes, Iglesias va destacar el fet d'aconseguir ciutats saludables i menys contaminades. "Barcelona i Madrid incompleixen els nivells de qualitat de l'aire. I si anem a d'altres paràmetres d'altres organismes internacionals, com la OMS, també hi ha d'altres ciutats del país que incompleixen els nivells", va explicar, alhora que va recordar que s'havia d'anar cap a una mobilitat sostenible, reduint la dependència dels combustibles fòssils.

Una de les mesures que va posar d'exemple per a la reducció de la contaminació atmosfèrica i que ha estat liderada per l'AMB és la ZBE Rondes Barcelona. Aquesta restringirà la circulació dels vehicles més contaminants (els que no els correspon etiqueta ambiental de la DGT) de dilluns a divendres laborables de 7 a 20h.

No obstant, a banda de les restriccions, Iglesias va recorda que s'ha de donar alternatives al ciutadà. "L'exemple de l'AMB és un bon mirall per afrontar els reptes del transport públic metropolità", va explicar Iglesias. "S'ha de donar al ciutadà una xarxa de transport públic de qualitat, a escala metropolitana, no només de ciutat", va puntualitzar. A banda, el tècnic de l'AMB també va explicar, com mesura i bona pràctica, la creació de la tarifa metropolitana, que permet desplaçar-se a preu d'una zona per tota la Metròpolis Barcelona. Iglesias també va comentar durant el debat l'èxit de la targeta verda metropolitana, títol que ofereix 3 anys de transport públic gratuït als ciutadans que desballestin un vehicle contaminant.

Grezzi també va apuntar el canvi de paradigma que està vivint ara mateix la mobilitat. Va explicar el cas de València, on han aconseguit han impulsat grans reformes al transport públic, impulsant la bicicleta i protegint els espais públic, tot reduint un 4% el trànsit. Emmirallant-se en altres autoritats metropolitanes, Grezzi també va explicar que han creat la seva pròpia autoritat metropolitana del transport.

Un altre punt del debat, on va coincidir els responsables de l'AMB i de l'Ajuntament de València, és la necessitat de desenvolupar un marc bàsic legal de finançament pel transport públic a nivell estatal, regulat per llei i de caràcter plurianual. Amb l'objectiu de tenir un instrument que permeti finançar en les millors condicions els serveis de transport a la ciutadania. 

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Dónde
Marker
Feria Internacional de Galicia Abanca (Silleda - Pontevedra)