Seminari ambiental sobre residus

| Tema: Tratamiento de residuos

L'objectiu d'aquest seminaris és millorar la gestió dels residus de la mà dels ajuntaments

L'AMB ha celebrat aquesta setmana la primera sessió de 2018 del cicle "Seminaris ambientals" on s'han exposat diverses innovacions vinculades a la millores ambientals i les millores econòmiques referides a la taxa de tractaments de residus, s'ha explicat l'experiència de la implantació del sistema de recollida porta a porta al barri de Sarrià i l'augment important de recollida selectiva que ha suposat i, s'ha analitzat la recollida comercial.

El "Seminaris ambientals" són un cicle de sessions en els quals l'administració metropolitana reuneix personal tècnic dels municipis metropolitans amb l'objectiu d'explicar noves estratègies en matèria de residus, i de compartir casos d'èxit entre actors locals. Tal com va indicar el director del servei de Prevenció i Gestió de residus, Joan Miquel Trullols, aquesta sessió suposa la represa d'unes sessions celebrades fins el 2016, que van tenir una valoració molt positiva per part dels participants.

Millores ambientals, millores econòmiques

Un dels temes exposats han estat les innovacions en la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR). Els canvis que l'AMB està preparant respecte d'aquest impost tenen la fita de donar-lo a conèixer i fer-lo més just, incentivador i social. Gràcies amb les noves fórmules de càlcul, la quantitat que s'ha de pagar depèn del grau de recollida selectiva que posa en pràctica la seva ciutadania. D'aquesta manera s'aproxima al concepte de "qui contamina, paga", amb la voluntat d'ajudar tant els ajuntaments com les famílies. Cal recordar que, si s'aconsegueix arribar a l'objectiu del 50% de recollida selectiva que marca la UE de cara al 2020, això suposarà un estalvi de 12 milions d'euros anuals per a la ciutadania.

La recollida porta a porta, model d'èxit

Finalment, l'Ajuntament de Barcelona va presentar l'experiència de la implantació del sistema de recollida porta a porta al barri de Sarrià. Gràcies a aquesta aposta, en un territori amb 9.500 habitants, s'ha passat del 19% de recollida selectiva a un notable 57% en només tres setmanes, demostrant l'efectivitat d'aquest model per a determinades zones urbanes. S'espera que gràcies a aquesta experiència inicial, el paradigma es pugui exportar a altres zones de Barcelona i del territori metropolità.

La recollida comercial, assignatura pendent

També s'ha fet un anàlisi de la recollida de tipus comercial (restaurants, hotels, comerços, etc.) que es porta a terme als municipis. Mentre que s'ha constatat que un 40% dels residus generats provenen d'aquestes fonts, la realitat és que menys del 10% dels municipis tenen organitzat un sistema especial de recollida comercial per a les fraccions d'orgànica, vidre i envasos. Així, s'estima que amb la posada en marxa d'aquestes estratègies, que gràcies a aquest tipus de seminaris surten a debat, més de 100.000 tones anuals de residus que actualment van a parar al contenidor de RESTA, el de color gris, podrien ser recollits de manera selectiva, la qual cosa es tradueix en una millora ambiental i en un important estalvi econòmic.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Dónde
Marker
Seu AMB