Nou protocol en casos de sequera

| Tema: Aigua

El dia 22 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aigua

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'AMB han signat un acord pel qual es reactiva el tractament terciari a la depuradora del Prat de Llobregat amb l'objectiu de per poder garantir les reserves estratègiques d'aigua en situacions de sequera. Això significa que una part de l'aigua depurada a la planta serà sotmesa a un procés de regeneració, durant el qual l'aigua rep un tractament especial d'ultrafiltració, osmosi inversa i desinfecció que la fa apta per a la seva reutilització.

Que l'aigua és un bé escàs i necessari és evident. Però aquesta frase pren una rellevància especial sobretot en anys de sequera com l'actual. Cada ciutadà de l'àrea metropolitana de Barcelona consumeix una mitjana de 102 litres d'aigua cada dia, i calen mesures per poder assegurar aquest subministrament.

Fases del nou protocol

Els usos d'aquesta reutilització varien en funció de la gravetat de la situació de sequera. En una fase de normalitat, l'aigua del terciari serveix per lluitar contra la intrusió salina i garantir la massa d'aigua dels aqüífers del la part baixa del riu Llobregat. Si la sequera augmenta, l'aigua regenerada servirà també per a usos agrícoles, ambientals o municipals. I, fins i tot, en casos excepcionals i d'emergència, però, l'aigua podrà ser remuntada riu amunt, fins a l'alçada de l'assut de Molins de Rei. Això permetrà que aquesta aigua es pugui captar del riu i potabilitzar per a usos domèstics.

Dia Mundial de l'Aigua

Cal recordar, a més a més, que el proper dia 22 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aigua, una data ben especial per reflexionar sobre la importància de l'ús sostenible de l'aigua i sobre com, sense la implicació ciutadana, és impossible poder desenvolupar estratègies efectives de lluita contra la sequera.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Dónde
Marker
Depuradora del Prat de Llobregat El Prat de Llobregat